Schengen után is legyen nálunk személyi

Az útlevelet vagy a személyi igazolványt magukkal kell vinnie a magyar állampolgároknak a december 21-ei schengeni csatlakozást követően is, ha egy másik európai uniós országba lépnek - közölte a Határőrség szóvivője.

Orodán Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy a határellenőrzés egy hét múlva esedékes megszüntetése az ausztriai, a szlovákiai és a szlovéniai átkelőknél nem jelenti azt, hogy okmányok nélkül is elhagyhatjuk Magyarországot.

Kitért arra is, hogy a gyerekek esetében is kötelező marad az igazolás, így ha például egy család Bécsbe utazik, vinnie kell a gyerekek útlevelét is.

Elmondta, az hogy az uniós belső határokon nem találkozunk határőrrel, (illetve január 1-jét követően határőrizeti feladatot ellátó rendőrrel) nem jelenti azt, hogy teljesen megszűnik az ellenőrzés. Utalt arra, hogy a határőrök december 21-e után úgynevezett “mélységi ellenőrzést” bárhol végezhetnek az országban, ugyanúgy, ahogy osztrák kollégáik is Ausztriában.

A schengeni övezetbe lépés ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a határátkelőkön többé már nem lesz ellenőrzés. Az osztrák-svájci közös európai labdarúgó világbajnokság idejére például várhatóan időszakosan visszaállítják majd az ellenőrzést a magyar-osztrák határ túloldalán.

Címkék: utazás