Dopping: lebukott Romario

A veterán brazil labdarúgóklasszis lapjelentések szerint néhány hete pozitív doppingtesztet produkált. Az 1994-ben világbajnok Romarió védekezésül elmondta, hogy a hajhullást szerette volna megelőzni a szer használatával.

A 41 éves támadótól az október 28-ai, Vasco da Gama és Palmeiras Sao Paulo mérkőzés után vettek mintát. Kedden pedig az egyik helyi internetes portál, a „Globoesporte”, a brazil labdarúgó szövetségre (CBF) hivatkozva megszellőztette, hogy akár egyéves eltiltásra is számíthat Romarió, akinek a játékjogát egyelőre ideiglenesen felfüggesztették.

A brazil játékos nem is tagadta, hogy rendszeresen szedi a Finasterid nevű gyógyszert. „Szó sincs itt doppingolásról, a hajhullás ellen használom” – nyilatkozta Romario, aki nem is kérte a B-próba elvégzését, mivel annak is ugyanaz lett volna az eredménye. A Finasteridnek nincsen serkentő hatása a sportoló teljesítményére, de szerepel a doppinglistán, mivel szedésével megakadályozható több tiltott szer, mint például egyes szteroidok kimutatása.

„Évekkel ez előtt kezdtem el rendszeresen szedni egy szakember tanácsára” – mondta a brazil, aki szeretne minél hamarabb ismét pályára lépni. A januárban 42. születésnapját ünneplő sztár bízik az enyhe büntetésben, a brazil sajtó egyéves eltiltást emleget.

Alig 24 órával az ügy kirobbanása előtt hivatalos CBF-gálán köszöntötték a sztárt, aki saját számítása szerint még májusban a Sport Recife elleni meccsen szerezte meg pályafutása 1000. találatát. A FIFA nem ismeri el Romario teljesítményét, arra hivatkozva, hogy a játékos 71-szer ifiként és amatőrként volt eredményes.




A világbajnok támadó a Vascóban többször is megfordult, de korábban olyan európai klubokban is játszott, mint a PSV Eindhoven, a Valencia és a Barcelona.

Címkék: foci