BL: nem fukarkodott a Benfica

A Bajnokok Ligája D-csoportjában veresége ellenére a Celtic csatlakozott a már korábban továbbjutott Milanhoz, míg az első két meccsén remeklő Sahtar búcsúzott a tavaszi küzdelmektől.

Kapcsolódó linkek


foci.lap.hu
sport.lap.hu

Bár Milánóban Gordon Strachan együttese mindenre elszántan próbálta kibrusztolni a címvédő Milan rohamait, a skótok továbbjutását a Benfica harcolta ki: a portugálok természetesen nem nagylelkűségből hajtottak Doneckben, számukra az UEFA-kupás folytatás volt a tét.


A donecki Olimpickij stadionban a lisszaboniak Cardozo révén már a 6. percben előnybe kerültek, a támadó Csigrinszkij jókora hibája után talált Pjatov kapujába. Szűk negyedóra után már 2-0 volt a vendégelőny. Perreira beívelése után ismét Cardozo volt a legszemfülesebb – a változatosság kedvéért ezúttal fejjel.


A megzavarodott Sahtart David Luíz segítette ki. A védő a tizenhatoson belül lerántotta Lucarellit, s a 2005-ös olasz gólkirály értékesítette a büntetőt, visszahozva az ukránok reményeit.

Időközben Milánóban békésen csordogált a mérkőzés, a címvédő támadgatott, ám az első félórában Seedorf szabadrúgása jelentette a legnagyobb veszélyt, a mérkőzést közelgő térdoperációja ellenére vállaló Boruc szerencséjére a labda elhalt a sorfalban.


Kakára mint hímes tojásra vigyáztak a skót bekkek (MTI/EPA)


Szünet után ismét a holland volt a soros, lapos lövésébe Caldwell vetődött bele önfeláldozóan. Pár ezer kilométerrel odébb a Sahtar beszorította a Benficát, ám a hazaiak támadásszövésébe rengeteg hiba csúszott, így ritkán kerültek a kapu elé: a 64. percben Lucarelli lövését védte nehezen Quim. A fáradtnak tűnő ukránok percekkel később némi stimulációt kaptak, amikor megtudták, hogy a Giuseppe Meazzában előnybe került a Milan.


A Celtic is áldozatul esett ugyanis a lombardok „szokásos” koreográfiájának. Kaká viharzott el szélsebesen, Cafút hozta játékba, s a veterán szélsőhátvéd remekül vette észre, hogy „Signor Életveszély”, Filippo Inzaghi a tizenhatoson belül sertepertél.

Újabb találatával SuperPippo megszerezte 63. gólját az európai porondon, s ezzel bő egy éven belül újabb rekordtól fosztotta meg Gerd Müllert (korábban 14 találatával a „Nemzet Bombázója” tartotta a világbajnokságokon elért legtöbb találat csúcsát is – ám Ronaldo a 2006-os vb-n túllépte). A Milan gólja azt jelentette, hogy a Sahtar győzelme esetén továbbléphet.


Mircea Lucescu csapata így felpörgette az addig sem csordogáló ritmust, de fölénye elsősorban a meddő szögletrúgások terén nőtt. Egy forró, és egy langyos próbálkozás jelezte, hogy a hazaiak azért tudják, mire megy ki a játék. Ám az előrehúzódó Srna a csereként beállt Willian ívelése után közelről sem talált be, majd Brandao következett – de hamvába halt a lehetőség. A két vereséggel kezdő Benfica nyert és az UEFA-kupában folytathatja, míg a D-csoportban két győzelemmel rajtoló, ám négy vereséggel záró Sahtar kiesett.

A Benfica sikerével egyben a BL legjobb 16 csapata közé tessékelte a veresége ellenére hősiesen küzdő Celticet (a skótok visszakaptak valamit a sorstól azok után, hogy válogatottjuk épp az olaszok kezétől vérzett el).

Bajnokok Ligája

D-csoport, 6. (utolsó) forduló

Milan (olasz)-Celtic (skót) 1-0 (0-0)
Milánó, Giuseppe Meazza, 30 ezer néző. Vezette: Övrebö (norvég)
Gól: Inzaghi (70.)
Sárgalap: S. Brown (46.)
Milan: Kalac – Cafu, Bonera, Simic (Kaladze, 30.), Favalli – Gattuso, Pirlo (Brocchi, 74.), Ambrosini – Kaká, Seedorf (Gourcuff, 69.) – F. Inzaghi. Szakvezető: Ancelotti
Celtic: Boruc – G. Caldwell, Pressley, McManus, O’Dea – Jarosik (Zurawski, 78.), Donati (Sno, 71.), S. Brown, Hartley, McGeady – McDonald (Vennegoor of Hesselink, 65.). Szakvezető: Strachan
Lövések: 23, illetve 7
Kapura: 5, illetve 3
Szabálytalanság: 15, illetve 12
Szöglet: 3, illetve 2
Labdabirtoklás: 58%, illetve 42%

Sahtar (ukrán)-Benfica (portugál) 1-2 (1-2)
Doneck, Olimpickij, 25 ezer néző. Vezette: Vasszarasz (görög)
Gól: Lucarelli (30., 11-esből), illetve Óscar Cardozo (6., 22.)
Sárgalap: Kucser (68.), Brandao (94.), illetve David Lúiz (29.), Luís Filipe (91.)
Sahtar: Pjatov – Srna, Csigrinszkij, Kucser, Rat – Lewandowski (Hübschman, 57.) – Ilsinho (Willian, 67.), Fernandinho – Jadson – Brandao, C. Lucarelli (Gladkij, 74.). Szakvezető: Lucescu
Benfica: Quim – Nelson, Luisao, David Lúiz, Leo – Petit, Kacuranisz – Pereira (Luís Filipe, 83.), Rui Costa, di Maria (Nuno Assis, 67.) – Cardozo (Nuno Gomes, 90.). Szakvezető: Camacho
Lövések: 13, illetve 7
Kapura: 4, illetve 3
Szabálytalanság: 11, illetve 13
Szöglet: 9, illetve –
Labdabirtoklás: 56%, illetve 44%


A csoport végeredménye:
1. Milan 13 pont, 2. Celtic 9, 3. Benfica 7, 4. Sahtar 6.
A Milan és a Celtic a BL-nyolcaddöntőben, a Benfica az UEFA-kupában folytatja.

Címkék: foci