Kaká ábécéje

A France Football által kérdezett újságírók 2007-ben Kakát választották az esztendő legjobb labdarúgójának. A BL-győztes brazil középpályása sajátos ábécével kedveskedett híveinek.

Kapcsolódó linkek

foci.lap.hu
sport.lap.hu

Akárcsak tavaly, idén is fanyalgó hangok vegyültek az Aranylabda-választást követő össznépi hurrába. Kaká kivételes képességeit megkérdőjelezni természetesen agyament próbálkozás, ám a bírálók szerint a támadó középpályás csupán tavasszal alkotott maradandót.

Ebben (részben: a mellékelt statisztika másról árulkodik) igazuk van. A kirobbanó játékkedvet, s a precizitást tekintve a brazil ősszel csupán lenyomata volt tavaszi önmagának, ám egy dolgot nem szabad figyelmen kívül hagyni: az év első felében olyan magasra helyezte a mércét, hogy csakis szuperlatívuszokkal lehetett jellemezni.

Akárcsak a tavaly pajzsra emelt, a világbajnokságon a „hiba” szót csak szótárból ismerő, ám szintén kelletlenül elismert Fabio Cannavaro, Kaká is az év legfontosabb tornájának volt a legjobbja – nem véletlen, hogy az UEFA a Bajnokok Ligája kiemelkedő játékosának választotta.

A BL királya

A szavazások során rendszerint a legfontosabb eseményeket veszik számításba; ehhez az adott nemzeti bajnokságban nyújtott teljesítmény édeskevés (Olaszországban maradva, a Serie A-ban kisebb sérüléseitől eltekintve mindvégig kimagasló Francesco Totti aranycipője, élményszámba menő góljai és passzai csak a 10. helyhez bizonyultak elegendőnek).

Bejegyzett mozdulat: Kaká megköszöni az újabb “gólt” (MTI/EPA)


Kaká ráadásul rendre akkor nyújtott maradandót, amikor a legjobban kellett: a neves riválisok ellen. A BL-ben például a Liverpool döntőbeli legyőzése már könnyed ujjgyakorlatnak számított azok után, hogy az angol listavezető – későbbi bajnok – Manchester Unitedet, illetve egy soványka milánói 2-2 után a kényelmetlen játékstílusú, a sorozatban az Intert és a Real Madridot is megleckéztető Bayern Münchent is sikerült eltakarítani. Az angol és a német óriás ellen Kaká négy gólt szerzett – négy meccsen.

Aranylabda: a United számlájára

Aligha nagy tévedés azonban: a Milan brazilja elsősorban a Manchester United búcsúztatásakor előadott szólók nyomán lett kiválasztott, hisz Angliában és Lombardiában is – jobb szó nincs – bohócot csinált a későbbi angol bajnok teljes védelméből, úgy, hogy nyilvánvaló volt: külön készültek belőle.

A kettős találkozó után a szokásosnál is vörösebb Sir Alex Ferguson azt találta motyogni, hogy a világ két legjobb játékosa közül csak az egyik játszott a csapatában (nyilván Cristiano Ronaldóra gondolt), ám a megállapítás pláne annak ismeretében megmosolyogtató, hogy a párosítás előtt a kis portugált az egekig magasztaló manchesteri kórushoz maga Kaká is csatlakozott, szokásos szerénységével odabökve, hogy szeretne akkora játékos lenni, mint a Sporting egykori szélsője.

Gólöröm Kaká-módra: idén sem adta alább (MTI/EPA)


Persze, az angolok táborában nem volt olyan „kullancs”, mint amelyik majd 180 percen keresztül nehéz perceket okozott az európai futball egyik kétségkívül kiemelkedő tehetségének – más kérdés, hogy a Gattuso-Ronaldo különcsata megmutatta, ami a semleges szemlélőnek előtte is nyilvánvaló volt. Az összes angol fórumon a legjobbak közé voksolt, s az aranylabda-szavazáson is másodikként révbe érő Cristiano Ronaldo remek képességekkel rendelkezik, de távolról sem komplett játékos (még). Fő gyengéje elsősorban pszichikai felkészületlensége – jellemző, hogy a San Siróban gyakorlatilag a második rosszabb mozdulatát követően feladta a harcot.

Nem úgy a sérülését követően épp csak „összefércelt” Gattuso, aki olykor térden csúszva, földbe mélyesztett körmökkel szerzett vissza megszámlálhatatlan labdát. C.Ronaldo ellenben tanácstalanul, megszeppent kisgyerekként asszisztált ahhoz a fesztiválhoz, amit az őt előbb szerénységből, majd játéktudásból is kioktató, mindössze három évvel idősebb Kaká vezényelt a lombard „orchestrának”, illetve a lelátókon helyet foglaló, hakniszerűen szurkoló olasz közönségnek.

Kaká-Van der Sar: a legszebb mozdulat

A United hálójába elhelyezett három gólja nem volt akármilyen: volt közte „inzaghis” (az első manchesteri találat), illetve még annál is pimaszabb (a második manchesteri gól, amelynél kihasználta, hogy Heinze rég nem látott atyafiként ölelgeti Evrát, s köszönve szépen, begyalogolt a kapuig), amit a San Siróban előadott pazar bal alsó sarkos lövés követett.

Legszebb momentuma azonban jellemzően nem három gólja volt, hanem az a pazar Van der Sar védéssel zárult akció, melynek során háromszor magasabb sebességi fokozatban húzott el az azóta is hisztérikusan csukló Vidics mellett, majd a tizenhatoson belül nem erőből, hanem fifikából próbálta ellehetetleníteni a rivális kapusát. Nem sikerült. S ez a holland érdeme.
De szép volt, és nem felesleges.

Ölelkezik a milánói “orchestra’: Kaká és Jankulovski köszöntik Inzaghit (MTI/EPA)


Az egy dolog, hogy a brazil napjaink legjobb játékosa, de még érdekesebb volt nézni, hogy játékával már-már a múlt, azaz a nyolcvanas évek szambás héroszait idézi. A futballra termett: fizikiai adottságai kitűnőek, szinte tökéletesen ötvöződik benne a brazilos játékosság és európai stílusra jellemző harcosság, gyors megindulásaival és ördöngös cseleivel a védők rémálma, és amit még ki kell emelni, a csakis Ronaldinhóéhoz mérhető játékintelligenciája.

Zicóék nyomában

A kilencvenes évek „törpéi” (Romário, Bebéto), illetve az őket követő „hústornyok” (Ronaldo, Jardel, Adriano) után a legalább annyira technikás Kaká elsősorban a „minden idők legjobb, világbajnokságot nem nyert” csapat prímásainak posztmodern leszármazottja. A korában csak „Fehér Pelének” nevezett Zicoé, a haj- illetve szakállviseletével is görög bölcseket idéző Socratésé, a Kakától eltérően fiatalságát a profán örömöknek szentelő Falcaoé, avagy a szintén a Sao Pauloban feltűnt, s később ismertté vált penge-lábú Socratés-öccs Raíé.
Utóbbi a friss aranylabdás példaképe, nem véletlenül.

A döntőben Kakát és a Milant Riise sem tudta megállítani (MTI/EPA)


Kakáék megnyerték a csatát, majd a háborút is (behúzták a Liverpool elleni döntőt – ahol a főhős Pippo Inzaghi mellett a második gólpasszt adó brazil sem tétlenkedett). Jellemző, hogy a Chelsea-be távozott, s ott az elmúlt év vesztesének is tekinthető Sevcsenko is azért lobbizott, hogy hozzá hasonlóan egykori milánói cimboráját is aranygömbbel jutalmazzák.

Összeállításunkban az aranylabda győztesének a Forza Milan!-ban megjelent sajátos, önéletrajzi ihletésű ábécéjét is mellékeltük.

Miskey Harald

—-Kaká-ABC—-

A: mint Amore (szeretet, szerelem). Egy szó, amely meghatározza életemet – természetesen az emberek közötti kapcsolatra értem. A mint Ancelotti. Ő a felelős azért, hogy egy Sao Pauloból frissen megérkezett, tapasztalatlan fiatal rögtön lehetőséget kapott a Milan első csapatában. Neve összeforrt a klubbal. A mint Ancona. A város, amely tanúja volt olaszországi bemutatkozásomnak. A mint Armani. A nagy barát, aki óriási márkanév a divat világában, s akinek kreációit külön öröm viselni. És végül a mint Adidas. A személyes szponzorom. Lekötelezettje vagyok a németeknek, hisz már akkor is hittek bennem, amikor Brazíliában egyike voltam a szépreményű ifjaknak.

B: mint Bandiera (lobogó). Amit a Milant kormányzó Berlusconi úrnak ajánlanék, aki a világ egyik legtöbbre hivatott csapatát építi, több mint húsz esztendeje. B mint a Biblia. A legfontosabb könyv, utam során mindenhova elkísér. B mint Braida. A Milan-alkalmazott, aki felfigyelt rám. És B mint Brazília; a hazám, ahova egyszer majd visszatérek.

C: mint Caroline. Életem szerelme. Társam, barátom és tanácsadóm egyben. C mint Cafú. Nagy hatással volt emberi és persze sportemberi fejlődésemre. Amikor Milánóba érkeztem, valósággal szárnyai alá vett – együtt vacsoráztam a családjával, segített a milánói beilleszkedésben. Kiváló személy, s nem utolsó sorban a 2002-es világbajnok brazil válogatott csapatkapitánya – egy olyan csapatnak, amelynek szerencsére tagja lehettem.

D: mint Derbi. Bár nem vallom, hogy egy idényen belül egy mérkőzés megkülönböztetett fontossággal bírna, a városi rivális ellen szerzett találataimat én is kiemelten kezelem. Emlékszem, az egyik Inter elleni rangadón lőttem talán legszebb gólomat Milan-mezben. D mint Digao. Az öcsém, akit szeretnék minél hamarabb a pályán látni. És természetesen D mint Dio (Isten), életem megvilágítója. „Az Úr bizalmas hozzám” – ez a jelmondatom.

Testvérek: Digao és a későbbi aranylabdás (futebol.br)


E: mint Esultanza (gólöröm). Ha sikerül betalálnom, a kanyarban helyet foglaló ultrákhoz fordulok, előbb a mellemre ütök, majd széttárt karokkal köszönöm meg az Úrnak a segítséget. Mindez spontán módon született, még ifista koromban, amikor egy súlyos baleset [egy úszódeszkáról olyan szerencsétlenül szállt alá, hogy elrepedt egy gerinccsigolyája – a szerk.] után így köszöntem meg a Teremtőnek, hogy külön figyelt rám.

F: mint Figli (fiak). Természetesen a nem is olyan távoli jövőben tervezzük őket. Caroline és én még fiatalok vagyunk, így az sem baj, ha várnunk kell egy keveset. És F mint „Forza Milan!”, a legkedvesebb magazinom.

G: mint Gesú (Jézus). A szentek legszentebbike, a Megváltó. G mint Galliani. Nagy taktikus – no nem a pályán, hanem az üzleti szférában. Sokat kockáztatott azzal, hogy bízott bennem. G mint gól. A legszebb játék legfontosabb pillanata – rengeteg ember örömének forrása.

H: A H betűnél nem jut eszembe semmi, igaz, hogy mi brazilok keveset használjuk. Talán Harry Potter, bár nem tartozik a kedvenc olvasmányaim közé.

I: mint Inter. A legmarkánsabb ellenfelünk. Őket legyőzni felemelő érzés, igaz, ez kölcsönös lehet. És mindenek előtt I mint Itália. Az ország, amelyik nap mint nap másik oldaláról mutatkozik be, s amelyet rendszeresen barangolunk be feleségemmel. S hogy mit néztünk meg eddig? Firenzét, Velencét, Rómát, naná, de a ligúriai tartományt is körbeautóztuk. Napszemüvegben és kalapban, hogy a rajongók lehetőleg ne ismerjenek fel. I mint Isztambul. Egy örökké élő fájó emlék, egy mérkőzésről, amit minden lehetőségem szerint újrajátszanék.

J: mint Juventus. Az ellenfelek közül talán a legszimpatikusabb csapat, egy nemes vetélytárs, amellyel rendre hatalmasakat csatáztunk. Az elmúlt idényben a torinói drukkerek távolmaradásával is rengeteget veszített a bajnokság. Nélkülük nem lenne ugyanaz.

L: mint Lavoro (munka, foglalkozás). Mindig hálát adok a sorsnak, hogy az lehet a munkám, amit legjobban szeretek és talán tudok is. L Mint Liverpool. A csapat, amelynek vissza kellett vágnunk az isztambuli döntő miatt. Mint fentebb is említettem, az a meccs volt profi pályafutásom legszomorúbb estéje. Athénban egy keveset törlesztettünk.

M: mint a Milan. Fogalom, amihez talán nem kell fűznöm semmit. M mint Matrimonio (esküvő). Minden kötelékek legfontosabbika a földön. M mint Maldini. A legnagyobb játékosok egyike, akikkel volt szerencsém találkozni. M mint Mamma Simona. Édesanyám örökös segítség és megértés. Örök hálával tartozom neki. M mint Morumbi. Második otthonom – a stadion, ahol bemutatkoztam a Sao Paulo csapatában.

Egy ifjú a Morumbiból: Ricardo Izecson dos Santos Leite


N: mint Nautica (vízi sportok, vitorlázás). Mindig is kedveltem a vizet, a tengerhez fűződő „szerelmemet” pedig még Brazíliából hoztam magammal. Nemrég megszereztem a jogosítványt, így hamarosan vízre szállhatunk egy vitorlással, persze egyelőre csak távlati terveimben szerepel, hogy azon szeljem át az óceánt. N mint Nonni (nagyszülők). Mind a négyen jelentősen kivették részüket a nevelésemből. Anyai nagyanyám volt például az első, aki labdával ajándékozott meg. Sajnos, idén elhunyt az apai nagyapám.

O: mint Onestá (becsület). Egy személy legfontosabb tulajdonsága a becsületesség. O mint Oro (arany). Az értékes fém, ami az elsőséget is jelenti – a legjobbnak vagy a legjobb csapatnak jár. Az utóbbi években mutatott kiegyensúlyozottan jó teljesítmény miatt úgy érzem, a Milan megérdemelte az európai aranyérmet.

P: mint Papá Bosco. Életem köteléke. Mind a mai napig hallgatok édesapám tanácsaira; a labdarúgást érintő ügyekben éppúgy, mint a mindennapi dolgokat tekintve. P mint Passaporti (útlevelek). Tekintettel arra, hogy nemrég az olaszt is megkaptam, eggyel többem okom van arra, hogy otthonosan érezzem magam ebben a gyönyörű országban. P mint Panucci. Az Olimpicóban szinte levegőhöz sem juthattam mellette; a végén nekem ajándékozta a mezét, mondván, hogy így majd jobban szemmel tarthat. Annál jobban, ahogy tette, nem igazán lehet.

Q: mint Quadri (képek, festmények). Olaszországba érkezve engem sem kerülhetett el a művészet nyújtotta öröm – ez Brazíliához képest új dolog volt az életemben. Ha van némi szabadidőm, el-ellátogatok a különböző képtárakba, és próbálom bővíteni ismereteimet. Elsősorban a modern művészet fogott meg, de „mindenevő” vagyok!

R: mint Raí. Nem az olasz állami televízió, hanem a valamikori nagy játékos. Ő, Socratés öccse is a Sao Paulo neveltje volt, akárcsak jómagam. A példaképem, nem véletlen, hogy Európába jöttem [Socratés a Fiorentina, Raí a Paris SG csapatában játszott évekig]. És R mint Ronaldo. Ő már akkor a Fenomén volt, amikor én még a labdával próbáltam barátságot kötni. Amióta csapattársak lettünk, nagy hatással volt rám. Ha jellemezhetném: nekünk braziloknak ő az, amit Maradona jelent az argentinoknak. Mindent. R mint Rossonero (vörös-fekete). A csapatom szín-párja, a két legkedvesebb szín.

S: mint Sao Paulo. A város és a csapat is beírta magát életembe. Barátokat hagytam magam mögött, ám annál nagyobb az öröm, ha újra és újra találkozunk. S mint San Siro. Európa legszebb stadionja. S mint Scudetto (címerecske; átvitt értelemben bajnoki cím). Első milánói évemben sikerült megszereznem az olasz bajnoki címet – remélem, ismétlünk még. S mint Sheva (Sevcsenko). A világ egyik legjobb befejező csatárja, egyben jó barát és örökké vidám cimbora. S mint Solidarietá (szolidaritás, együttérzés). Kötelező emberi érzés. Segítenünk kell a rászorulóknak.

T: mint Tennis (tenisz). A labdarúgás után a második kedvenc sportágam. Amellett, hogy szeretek teniszezni barátaimmal, szívesen követem a tévében is. A kimagaslóan tehetséges Roger Federer az egyik kedvencem, de honfitársam Guga Kuerten játéka is magával ragadott.

U: mint UEFA Champions League (Bajnokok Ligája). A világbajnokság után mára a legfontosabb futballesemény. A trófea birtokosát egy évig süvegeli a világ – ezért volt fontos,
hogy a 2003-as, még nélkülem elért, győzelmet idén meg tudtuk ismételni.

V: mint Vacanze (szabadság). Idén nagy szükségem volt a kikapcsolódásra, hisz a tavalyi nyár a világbajnokság miatt gyakorlatilag pihenés nélkül telt. Idejében jeleztem a brazil szövetségnek, hogy nem veszek részt a venezuelai Copa Américán. V mint Ventidue (huszonkettő). Ez a szám jutott a Milanban. Brazíliában a 8-as volt a mezszámom, azonban Milánóban ezt már Gattuso kisajátította. V mint Videogiochi (videójátékok). Egy hobby, ami amellett, hogy izgalmas, remek kikapcsolódás is. Ha tehetem, együtt játszom a testvéremmel. V mint Ventiquattro (huszonnégy, a 24 című amerikai tévésorozat olasz címe). A Fox csatorna Kiefer Sutherland főszereplésével készült akciósorozata az egyik kedvencem.

W: mint World Cup (világbajnokság). Nekem, brazilnak természetesen a 2002-es az igazi élmény. És W mint World Food Programme (Élelem program). A karitatív kezdeményezés már az első pillanattól szimpatikus volt. A lehetőségekhez képest mindent megmozgatok, hogy segíthessek az éhező gyermekeken. Jelenleg Angolában van szükség a program adományaira.

Z: mint Zico. Egy másik brazil futballhős. Abszolút világklasszis, akinek minden megmozdulását tanítani kéne. S amellett kifejezetten nyitott, pozitív, tiszta személyiség. Bár élőben nem láthattam játékát, képernyőn csodáltam és kielemeztem stílusát.

—-Kaká: tények és számok—-

– Kaká a Sao Paulo utánpótlás-nevelésének egyik kincse, 18 éves volt, amikor 2001-ben bemutatkozott a híres brazil egyesület felnőtt csapatában. A debütálása évében 27 mérkőzésen 12 gólt szerzett, a következő szezont pedig 22/10-es mutatóval zárta.

– Hamar célkeresztbe került az európai topkluboknál, már-már úgy volt, hogy a spanyol Real Madridhoz igazol, végül az AC Milanban kötött ki. A lombardok 8.5 millió dollárt fizettek érte 2003-ban. Kaká megérte a pénzért, és annak ellenére, hogy Rivaldo és Rui Costa jelentette a konkurenciát, gyorsan bejátszotta magát a kezdőbe.

– Első olaszországi szezonjában 30 meccsen 10-szer talált a kapuba, a csapat pedig az olasz bajnokságot és a kontinentális Szuperkupát is megnyerte. Kaká teljesítményére később sem lehetet panasz: a 2004/2005-ös évadban 36 mérkőzés 7 gólt jegyzett

– Válogatott karrierje 2002 januárja óta íródik. Ott volt a japán-koreai vb-n is, de akkor még nem játszott meghatározó szerepet a selecaóban, mindössze 19 percet kapott. A tavaly nyári seregszemlén viszont már ő forgatta a karmesteri pálcát – a horvátok ellen csodagólt szerzett -, és bár Németországban a többi brazil klasszishoz hasonlóan Kaká sem volt csúcsformában, a címvédő korai kiesése miatt aligha ő okolható.


– Kaká, bár kétségkívül napjaink egyik legjobbja, nem tartozik a hivalkodó, a hírnevet meglovagoló futballsztárok sorába (lásd: David Beckham), megmaradt szerénynek. Tavaly megnősült, és idilli kapcsolatban él a 19 éves Caroline Celicóval.

Kaká
Neve:
Ricardo Izecson dos Santos Leite “Kaká”
Született: 1982. április 22., Brasilia
Magasság/súly: 186 cm/83 kg
Klubjai: Sao Paulo (2001-2003), AC Milan (2003-)
Posztja: támadó, támadó középpályás
Válogatottság/gól: 54/15
Első mérkőzés a válogatottban: 2002. január 31. (Bolívia ellen)
Első gól a válogatottban: 2002. március 7. (Izland ellen, 6-1)
Eredményei: világbajnok (2002), Konföderációs Kupa-győztes (2005), Bajnokok Ligája-győztes (2007), Európai Szuperkupa-győztes (2003, 2007), olasz bajnok (2004), olasz Szuperkupa-győztes (2004)
Egyéni díjai: Aranylabdás (2007), a Serie A legjobb labdarúgója (2004), a Serie A legjobb külföldi labdarúgója (2004, 2006), Bajnokok Ligája-gólkirály (2007), a Bajnokok Ligája legjobb támadója (2007), az UEFA év labdarúgója (2007), az UEFA év legjobb középpályása (2005)

Kaká a Serie A-ban és a BL-ben (meccs/gól)
2007-08: 11/7; 5/5
2006-07: 31/8; 15/10
2005-06: 35/14; 12/5
2004-05: 36/7; 13/2
2003-04: 30/10; 10/4

Címkék: foci