Kedden hatan továbbjuthatnak a BL-ben

Akár hat nyolcaddöntős hely is elkelhet a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének 5. fordulójában a keddi játéknapon. Két angol csapatnak, a Manchester Unitednek, illetve az Arsenalnak már nincs miért izgulnia, feltételezhető, hogy a trénerek pihentetni fogják a sztárjaikat.

Sérült csatársztárok

Az E csoportban az FC Barcelonának egyetlen pont begyűjtése is elegendő Lyonban a biztos továbbjutáshoz, míg a skót Glasgow Rangers akkor kerül a legjobb 16 közé, ha győz a jelenleg pont nélkül álló német VfB Stuttgart otthonában, a francia bajnok pedig vereséget szenved a katalánoktól.

A hétvégi bajnokin pihentetett Ronaldinho ott lesz Frank Rijkaard együttesében, a holland tréner azonban nem számíthat Thierry Henry-ra. A francia támadó Recreativo Huelva elleni 3-0-ra megnyert szombati spanyol bajnoki találkozón sérült meg, a hátát és ágyékát fájlalja. A Lyonnál egyelőre kérdéses a mindössze 19 éves, de az idei szezonban a bajnokságban már 11 gólnál tartó Benzema játéka.


Játszani akar Benzema (AFP)


„Nagyon fontos meccs ez számunkra, győznünk kell, ha tovább akarunk lépni. Sajnos még mindig fájdalmaim vannak, de mindent megteszek annak érdekében, hogy pályára léphessek” – nyilatkozta a fiatal csatár, aki már a válogatottban is számít a Domenech kapitány.

A falkavezér nélkül

Az F jelű kvartettben az aranycipős Francesco Tottit továbbra is nélkülöző AS Roma áll a nyolcaddöntő küszöbén, melynek átlépéséhez annyi szükségeltetik, hogy legalább annyi pontot gyűjtsön az ukrán Dinamo Kijev vendégeként, mint amennyit a portugál Sporting Lisboa szerez a már továbbjutott angol Manchester United otthonában.

Sir Alex Ferguson csapata egy esetleges győzelemmel bebiztosíthatja magának a csoportelsőséget, ezért feltételezhetően nem veszik félvállról a Sporting elleni meccset. Az angol bajnok a hétvégén meglepetésre kikapott a Bolton otthonában, de a portugálok is csak döntetlent játszottak a Leixoes ellen a BL- összecsapás főpróbáján.

A Roma és Kijev első összecsapásán az olasz együttes sima győzelmet aratott az örök városban. Az akkori két gólszerző – Totti és Perrotta – nem lesz ott az ukrajnai visszavágón, de az olasz bajnokság harmadik helyezettjének kötelező nyernie, már csak azért is, mert ellenfelük egyelőre pont nélkül az utolsó helyen 3-12-es gólaránnyal.

Revansra vágyik az Inter

A G jelű négyesben az Internazionale van igen kedvező helyzetben, az olasz gárdának a győzelem továbbjutást ér hazai pályán a Fenerbahce ellen. A török gárda is továbbléphet, s ehhez akár pontot sem kell szereznie, ha a PSV Eindhoven botlik a CSZKA Moszkva vendégeként. Amennyiben a hollandok győznek, a Fenerbahce csak akkor biztosítja részvételét, ha szintén nyer.


Cruzék leégtek Isztambulban (Getty)


Az olasz bajnok a csoportkör első játéknapján meglepetésre kikapott a törököktől Isztambulban, de azóta megállíthatatlan Roberto Mancini együttese. A bajnokságban továbbra is veretlenek Ibrahimovicék, akik a pocsék rajt után mind a három BL-meccsüket megnyerték, és jelenleg vezetik a csoportjukat.

A CSZKA Moszkva már korábban elvesztette minden esélyét, hogy tavasszal is a legrangosabb európai kupasorozatban szerepeljen, de a PSV legyőzésével legalább az UEFA-kupa elérhető közelségbe kerülne. Az oroszok hazai pálya előnye mellett abban bízhatnak, hogy a hollandok kapitánya, Timmy Simmons sérülés miatt el sem utazott Moszkvába.

Páholyban az Arsenal

Arsene Wenger csapata már biztosan ott lesz a 16 között a BL-ben, már csak az a kérdés, hogy a csoport hányadik helyezettjeként. Kedd este a négyes két legerősebb együttese az Arsenal és a Sevilla csap össze Spanyolországban. Ha nem nyernek az UEFA Kupa-győztes spanyolok, akkor is a 16 közé juthatnak, de ehhez az kell, hogy a cseh Slavia Praha ne gyűjtse be a három pontot a román Steaua Bucuresti vendégeként.

Az Ágyúsok francia trénere már előre jelezte, hogy jó pár kulcsjátékosát pihentetni fogja. „A Praha elleni mérkőzéshez hasonlóan ismét a fiatalok kapnak szerepet. Decemberben rendkívülien feszült lesz a csapat programja, nem szeretném, ha a kulcsjátékosok lesérülnének. Ennek ellenére komolyan vesszük a Sevilla elleni meccset, hiszen itt dőlhet el a csoportelsőség” – nyilatkozta Wenger.

A csoport másik összecsapásán már csak az UEFA-kupás hely a tét. A pont nélküli Steaua Bucurestinek győznie kell, míg Slavia Prahának elég egy döntetlen is Romániában.

—-Keddi játéknap—-

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló
E csoport:
VfB Stuttgart (német)-Glasgow Rangers (skót) 20:45 ó
Olympique Lyon (francia)-FC Barcelona (spanyol) 20:45 (Viasat3)

A csoport állása:
1. FC Barcelona 10 pont
2. Glasgow Rangers 7
3. Olympique Lyon 6
4. VfB Stuttgart 0

F csoport:
Dinamo Kijev (ukrán)-AS Roma (olasz) 20:45
Manchester United (angol)-Sporting Lisboa (portugál) 20:45

A csoport állása:
1. (már továbbjutott) Manchester United 12 pont
2. AS Roma 7
3. Sporting Lisboa 4
4. Dinamo Kijev 0

G csoport:
CSZKA Moszkva (orosz)-PSV Eindhoven (holland) 18:30
Internazionale (olasz)-Fenerbahce (török) 20:45

A csoport állása:
1. Internazionale 9 pont
2. Fenerbahce 8
3. PSV Eindhoven 4
4. CSZKA Moszkva 1

H csoport:
Steaua Bucuresti (román)-Slavia Praha (cseh) 20:45
Sevilla (spanyol)-Arsenal (angol) 20:45

A csoport állása:
1. (már továbbjutott) Arsenal 10 pont
2. FC Sevilla 9
3. Slavia Praha 4
4. Steaua Bucuresti 0

Címkék: foci