Finiséhez közeledik az Eb-kvalifikáció

Négy európai nagycsapat is lépéskényszerben lesz szerda este az Európa-bajnoki selejtezős összecsapásán. A legnagyobb csatát a portugál-szerb és az angol-orosz ígéri, Steve McClarennéknek Lampard és Hargreaves nélkül kell hazai pályán három pontot szerezniük.

Lassan finiséhez érkezik a jövő évi, svájci-osztrák rendezésű kontinenstornára kvalifikáló mérkőzéssorozat. Nekünk magyaroknak sajnos nincs reális esélyünk arra, hogy ott legyünk az Európa-bajnokságon, és azt sem nyújthat vigaszt, hogy számos nagycsapattal is megeshet ez a csúfság. Nézzük sorban a csoportokat!

A csoport – négyen reménykednek

A szombati meccsek után nem történt lényeges változás a csoport elején. Az éllovas lengyelek a Portugáliában értékes döntetlent értek el, és szerda este ismét idegenben, a második helyen tanyázó finnekhez (legutóbb 0-0 a szerbek ellen) látogatnak. Az egy mérkőzéssel kevesebbet játszó portugáloknak a hátralévő meccseiket nem szabad botlaniuk, mert megeshet, hogy 2004 Eb-ezüstérmese lemarad a tornáról.


Scolariék nem hibázhatnak a szerbek ellen (Getty)


„Szerencsénk volt, hogy a finnek szombaton nem tudtak nyerni. Szerdán a szerbek legyőzésével esélyünk van arra, hogy közelebb férkőzünk a riválisokhoz” – nyilatkozta Luis Felipe Scolari, aki az egy ponttal kevesebbet szerző szerbek elleni hazai meccsen sérülés miatt nem számíthat Helder Postigára (FC Porto) és Caneirára (Valencia). Az élen lévő négyes mögött álló, és Kazahsztánban pályára lépő belgáknak már csak minimálisak az esélyei arra, hogy kijussanak az Eb-re.

B csoport – nyomás a világbajnokon

A szombati olasz-francia rangadó előtt a tavalyi világbajnoki döntő résztvevői között nyilatkozatháború robbant ki. Maga a meccs sajnos nem váltotta be az ígéreteket, a gólnélküli döntetlennek inkább a franciák örülhettek. A Squadra Azzurrának szerdán nyernie kell Kijevben, ami korántsem ígérkezik könnyűnek, hiszen a tavalyi vébészereplő egy esetleges sikerrel közelebb férkőzhet az éllovasokhoz. Sevcsenkóék ellen Roberto Donadoni kénytelen lesz ráadásul pótolni az amúgy alapembernek számító sérült Luca Tonit és a sárga lapjai miatt eltiltott Gattusót. A magyarok elleni meccsen súlyos sérülést szenvedő Marco Materazzi is csak otthonról szurkolhat a társaknak.


Gattuso nélkül az olaszok (MTI/EPA)


Az olaszok persze fél szemmel a párizsi Parc de Princes-re figyelnek, ahol az éllovas franciák a második helyen álló Skóciát fogadják. A skótok szombaton a litvánok elleni 3-1-es győzelemmel előzték meg az olaszokat.

C csoport – megbuktathatjuk a török kapitányt

Semmi nem dőlt még el ebben a csoportban. A norvégok szombaton fontos győzelmet arattak a moldávok ellen, hiszen a közvetlen riválisok egytől-egyig botlottak. A skandinávok szerdán az első helyen álló, címvédő görögöket fogadják. A törökök nem engedhetnek meg maguknak egy újabb blamát, azok után, hogy Máltáról csak egy ponttal távoztak. Sajtójelentések szerint Fatih Terim állása is veszélybe kerülhet, ha a magyarokat nem sikerül legyőzni hazai pályán. A fiatal Várhidi-csapat ellen ez nem ígérkezik könnyűnek, hiszen a magyarok az olaszok és a bosnyákok legyőzése után önbizalommal telve utaznak Isztambulba.

A magyaroknak még van matematikai esélyük az Eb-szereplésre, de nem érdemes már számolgatni. A bosnyákok esetében jóval reálisabb a remény, és elvileg nem is tűnik megoldhatatlan feladatnak Moldova legyőzése hazai pályán.

D csoport – a németek hátradőlhetnek

A szabadnapos németeknek nem kell különösebben izgulniuk, hiszen a második helyen álló csehek is öt ponttal vannak lemaradva az egy döntetlen mellett minden mérkőzését megnyerő Nationalelf mögött. A második helyért kiélezett folyik, és a két közvetlen rivális, a cseh illetve ír válogatott szerdán Prágában találkozik. Ha Tomas Rosickyék kihasználják a hazai pálya előnyét, akkor 1976 Európa-bajnoka gyakorlatilag bebiztosíthatja a továbbjutást, hiszen ebben az esetben hat pontra növelnék az előnyüket.


Koller második sárgája miatt nem játszhat az írek ellen (Getty)


A walesi válogatottat Nagyszombaton vendégül látó szlovákok már kiszálltak a továbbjutást érő helyekért zajló harcból, és a ciprusiaknak is már csak teoretikus esélyei vannak.

E csoport – Lampard nélkül az angolok

Szombaton mindegyik esélyes győzni tudott, így semmit nem változott a helyzet a csoportban. A horvátok öt napja az észteket verték meg, és Andorra ellen is sima győzelmet ígér a papírforma. Sokkal izgalmasabbnak ígérkezik az oroszok vendégjátéka az új Wembley-ben. A Háromoroszlánosok Wright-Phillips, Owen és Richards révén 3-0-ra elverték a meglepően halovány izraelieket, de szerdán egy komoly erőpróba vár rájuk. Az oroszok ugyanis a selejtezősorozatban idáig mindössze egyetlen egy gólt kaptak (az Izrael elleni 1-1-es döntetlenkor).

A sokat bírált Steve McClarennek elsősorban a középpálya okozhat fejtörést. Gerrard ugyan vállalta a játékot, de Frank Lampard és Owen Hargreaves biztosan nem léphet pályára. Az orosz válogatottat irányító Guus Hiddinknek kapusposzton vannak problémái. A szbornaja első számú portása, Igor Akinfejev sérült, szombaton pedig a helyettesét, Vladimir Gabulovot kiállították. Feltehetően a macedónok elleni 3-0-ra megnyert meccsen is becserélt Vjacseszlav Malafejev védi majd az oroszok kapuját.

F csoport – meddig marad Aragones?

A dánokat már sokan leírták, de a svédek elleni gólnélküli döntetlen, és a spanyolok már nem is meglepő újabb botlása (1-1 Izland ellen) után Morten Olsenék még reménykedhetnek. Liechtenstein válogatottjának a legyőzése nem okozhat problémát a skandinávoknak, az észak-íreknek pedig illene győzniük Izlandon.

A csoport második helyén álló spanyolok továbbra sincsenek egyszerű helyzetben. A lettek ellen a papírforma sima sikert ígér, de az Izland elleni leégés után bármi kitelik Luis Aragones együttesétől. A tréner nem számíthat a szombati meccsen kiállítás sorsára jutó Xabi Alonsóra, az egyenlítő gólt szerző Barca-sztár, Iniesta viszont ezúttal feltehetően a kezdőben kaphat helyet. Az éllovas svédek szabadnaposak szerdán.

G csoport – páholyban a románok és a hollandok

Fellélegezhettek a holland válogatott rajongói, miután Marco van Basten csapata fontos győzelmet aratott a bolgárok ellen, és ezzel ismét továbbjutást érő helyre került. „Nagyon megkönnyebbültem” – nyilatkozta a találkozót követően a hollandok edzője, aki Ruud van Nistelrooy-ékkal Albániába látogat szerdán.

Az egy meccsel többet játszó, de két ponttal a hollandok mögött álló bolgárok az eddigi nyolc meccsen nyolc vereséget szenvedő Luxemburgot fogadják. Az éllovas románok a szintén szabadnapos németekkel játszanak barátságos mérkőzést Kölnben.

—-A szerdai program, a csoportok állása—-

A csoport:
Kazahsztán-Belgium, Almaty 17 ó
Finnország-Lengyelország, Helsinki 18 ó
Portugália-Szerbia, Lisszabon 22 ó

A csoport állása: 1. Lengyelország 20 pont/10 mérkőzés, 2. Finnország 18/10, 3. Portugália 16/9, 4. Szerbia 15/9, 5. Belgium 10/9, 6. Örményország 8/8, 7. Kazahsztán 6/9, 8. Azerbajdzsán 5/8

B csoport:
Litvánia – Feröer-szigetek, Kaunas 19 ó
Ukrajna-Olaszország, Kijev 20:45 ó
Franciaország-Skócia, Párizs 21 ó

A csoport állása: 1. Franciaország 19 pont/8 mérkőzés, 2. Skócia 18/8, 3. Olaszország 17/8, 4. Ukrajna 13/7, 5. Grúzia 7/9 (14-15), 6. Litvánia 7/8 (5-10), 7. Feröer-szigetek 0/8

C csoport:
Norvégia-Görögország, Oslo 19 ó
Törökország-Magyarország, Isztambul 19:30 ó
Bosznia-Hercegovina – Moldova, Szarajevó 20 ó

A csoport állása: 1. Görögország 18 pont/7 mérkőzés, 2. Norvégia 16/8, 3. Törökország 14/7, 4. Bosznia-Hercegovina 13/8, 5. Magyarország 9/8, 6. Málta 5/8, 7. Moldova 2/8

D csoport:
Szlovákia-Wales, Nagyszombat 18:30 ó
Ciprus-San Marino, Larnaca 19 ó
Csehország-Írország, Prága 20:30 ó

A csoport állása: 1. Németország 22 pont/8 mérkőzés, 2. Csehország 17/8, 3. Írország 14/8, 4. Szlovákia 10/8, 5. Wales 7/7 (8-11), 6. Ciprus 7/7 (10-16), 7. San Marino 0/8

E csoport:
Andorra-Horvátország, La Vella 18 ó
Macedónia-Észtország, Szkopje 20:30 ó
Anglia-Oroszország, London 21 ó

A csoport állása: 1. Horvátország 20 pont/8 mérkőzés, 2. Oroszország 18/8, 3. Anglia 17/8 (15-2), 4. Izrael 17/9 (17-10), 5. Macedónia 7/8, 6. Észtország 3/9, 7. Andorra 0/8

F csoport:
Dánia-Liechtenstein, Aarhaus 20 ó
Izland – Észak-Írország, Reykjavik 20:05 ó
Spanyolország-Lettország, Oviedo 22 ó

A csoport állása: 1. Svédország 19 pont/8 mérkőzés, 2. Spanyolország 16/8 (14-7), 3. Észak-Írország 16/8 (13-9), 4. Dánia 11/7, 5. Lettország 6/7, 6. Izland 5/8, 7. Liechtenstein 4/8

G csoport:
Szlovénia-Fehéroroszország, Celje 19:45 ó
Bulgária-Luxemburg, 19:30 ó
Albánia-Hollandia, Tirana 20:45 ó

A csoport állása: 1. Románia 20 pont/8 mérkőzés, 2. Hollandia 17/7, 3. Bulgária 15/8, 4. Albánia 9/7, 5. Szlovénia 7/8 (8-12), 6. Fehéroroszország 7/8 (11-18), 7. Luxemburg 0/8

Címkék: foci