AC Milan, a szomorú Szuperkupa-győztes

A BL-ben címvédő AC Milan nyerte 2007-ben az Európai Szuperkupát, miután a kedden elhunyt Antonio Puerta emlékének szentelt mérkőzésen 3-1-re győzte le az UEFA-kupa-győztes Sevillát.

Kapcsolódó linkek


foci.lap.hu
sport.lap.hu

Gálameccs helyett emlékmérkőzésnek adott otthont péntek este a monacói II. Lajos Stadion. A Sevilla játékosai az elhunyt Antonio Puerta 16-szerelésében futottak ki a pályára, és a „meccsmezen” is ott viselték középpályás nevét, hasonlóan milánóiakhoz. Az efféle gesztusból a találkozó során is kijutott.

A sevillaiak góljuk megünneplésekor a mutatóujjaikat az égre szegezték; Kaká is Puertát éltette, amikor betalált; és ugyanígy tett Clerence Seedord is, midőn a lecserélésekor lekocogott. Az eredményhirdetés is kegyeletteljesen zajlott le, és természetesen elmaradt a trófea átadásakor a győztesnek kijáró konfetti eső.


Tisztelgés Antonio Puerta emléke elõtt (AP)



A mérkőzésen mind a két csapat jó futballal igyekezett adózni Puerta emlékének. Az első félidőben az AC Milannál volt többet a labda, kapura is veszélyesen játszott az olasz csapat, de a helyzetek kimaradtak. Kaká a kapufát találta el, Seedorf pedig ziccerben fejelt fölé, Filippo Inzaghi lövését pedig a sevillaiak kapusa védte. A szokás szerint rendkívül fegyelmezetten és szervezetten játszó Sevilla a 14. percben Renato fejesgóljával szerezte meg a vezetést. A brazil középpályás később is betalálhatott volna, ám lövése után a bevetődő Alessandro Nesta bravúrosan hárított az üres kapu előtt. A szünet után megrázta magát a Bajnokok Ligája-győztes: növelte az iramot, és valósággal lefutballozta a pályáról a nagy lélektani teherrel játszó andalúz együttest.

Az 55. percben Inzaghi közeli fejessel egyenlített, majd kisvártatva Andrea Pirlo zseniális átadása után Marek Jankulobski lőtt kapásból a bal alsó sarokba. Az utolsó szó Kakáé volt, akinek a tizenegyesét ugyan védte Andres Palop, a kipattanót azonban már gólra váltotta a brazil támadó. A Sevillának alig akadt helyzete a második félidőben, és ami volt, az is kimaradt: Seydou Keita fölé bólintott, Enzo Maresca pedig a kapufát találta el. A címvédő Sevilla 3-1-es vereséget szenvedett az AC Milantól, amely a Szuperkupa történetének legsikeresebb klubjaként immáron ötödik alkalommal nyerte meg a trófeát.


Gyászoló szurkolók a II. Lajos Stadionban (AP)




Európai Szuperkupa:
AC Milan (olasz)-Sevilla (spanyol) 3-1 (0-1)
II. Lajos Stadion, 18 ezer néző, v.: Plautz (osztrák)
Gól: Inzaghi (55.), Jankulovski (62.), Kaká (87.) illetve Renato (14.)
AC Milan: Dida – Oddo, Nesta, Kaladze, Jankulovski – Gattuso (Emerson, 73.), Pirlo, Ambrosini, Seedorf (Brocchi, 89.) – Kaká – Inzaghi (Gilardino, 88.)
Sevilla: Palop – Daniel Alves, Escudé (Luis Fabiano, 82.), Martí (Kerzsakov, 65.), Dragutinovics – Poulsen, Jesús Navas, Duda (Maresca, 74.), Renato – Keita, Kanouté

Címkék: foci