BL-selejtező: idegenben nyert a Lazio

A skót Glasgow Rangers, illetve az olasz Lazio, valamint a 2005-ös BL-győztes angol Liverpool került a Bajnokok Ligája főtáblájára. A skótok és az olaszok idegenben harcolták ki a továbbjutást.

Egygólos hazai győzelmét követően Belgrádban ért el gól nélküli döntetlent a Crvena zvezda vendégeként a Glasgow Rangers. A „protestánsok” a selejtezőből elsőként jutottak a Bajnokok Ligája főtáblájára. Őket rövidesen a Lazio követte, ám a rómaiak bizony alaposan megizzadtak Bukarestben.

Gyenge olasz félidő

Mivel az Olimpicóban 1-1-re végeztek a Dinamóval, Rocchiéknak mindenképpen gólt kellett szerezniük vendégként. A szerencsétlenül elhunyt sevillai Antonio Puerta emlékének szentelt egyperces szünet után a vendégek voltak aktívabbak. Ám a jó római kezdés ellenére a vezetést a hazaiak szerezték meg: a 26. percben Bratu becsapta Stendardót, betört a tizenhatosra, s esélyt sem hagyott Ballottának. A továbbiakban az olaszok fantázia és meggyőződés nélkül mentek előre, a románok megérdemelten nyerték az első félidőt.

Pandev és Rocchi elintézte

A másodikban viszont minden megváltozott. Még be sem melegedtek a játékosok, amikor Nastase a büntetőterületen belül faultolta az irányító Del Nerót, s a tizenegyest Rocchi értékesítette. Lendületbe jött a Lazio: az 54. percben a gólszerző ugratta ki a leshatáron mozgó Pandevet, s a macedón előbb megnyert egy párharcot, majd Lobontot is megadásra kényszerítette. A Dinamo szakvezetője kettős cserével próbálta felrázni együttesét, ám ekkor már a vendégek uralták a játékot.

A 60. percben Mudingayi távoli lövését a felső léc segítségével még menteni tudta a bukaresti kapus, azonban hat perccel később a tarthatatlan Pandev-Rocchi duó a harmadik találatot is összehozta. Ezúttal a macedón volt a feladó, míg Rocchi lőtt jobbal a hálóba. Nagyszerű második félidei teljesítményének köszönhetően az esélyesebbnek tartott Lazio került végül Európa legjobb 32 csapata közé.

Magabiztos Liverpool

Mivel a Liverpool korábban idegenben is legyőzte a Toulouse-t, nem kellett különösebben izgulnia a továbbjutást illetően, s kedden négy góllal múlta felül francia riválisát. A liverpooli találkozón rendhagyó módon a városi rivális Everton himnuszára vonultak ki a csapatok. A „vörösök” ezzel fejezték ki együttérzésüket egy 11 éves meggyilkolt Everton-szurkoló iránt, akinek éves bérlete volt az ősi rivális hazai találkozóira. A döntés előtt a klub vezetői egyeztettek az elhunyt gyermek családtagjaival, akik meghatódva fogadták a Liverpool kezdeményezését.

A mérkőzés egyperces gyászszünettel kezdődött, melynek során a liverpooli szurkolók felállva tapsoltak.

Bajnokok Ligája-selejtező
– 3. forduló, visszavágók:

Dinamo Bucuresti (román)-SS Lazio (olasz) 1-3 (1-0)

Bukarest, 70 000 néző. Vezette: Mejuto Gonzales (spanyol)
Gól: Bratu (26.), illetve Rocchi (46. – 11-esből, 66.), Pandev (54.)
Dinamo: Lobont – Blay, Nastase, Radu, Pulhac – Cristea, Margaritescu (Niculescu, 60.), Ropotan, Oprita (Chiacu, 60.) – Bratu, Danciulescu (Munteanu, 72.). Szakvezető: Mircea Rednic.
Lazio: Ballotta – De Silvestri, Stendardo (Scaloni, 35.), Cribari, Zauri – Mudingayi, Ledesma, Manfredini – Del Nero (Belleri, 86.) – Rocchi, Pandev (Tare, 90.). Szakvezető: Dellio Rossi
Továbbjutott: a Lazio 4-2-es összesítéssel.

Crvena zvezda (szerb)-Glasgow Rangers (skót) 0-0
Továbbjutott:
a Glasgow Rangers 1-0-s összesítéssel.

FC Liverpool (angol)-Toulouse (francia) 2-0 (1-0) (1-0)
Gól:
Crouch (19.), Hyypiä (49.), Kuyt (87., 90.)
Továbbjutott: a Liverpool kettős győzelemmel, 5-0-s összesítéssel.

Címkék: foci