Büntetések rasszizmusért

Három meccsre szóló eltiltást kapott Roman Weidenfeller, a színes bőrű ellenfelét sértegető dortmundi kapus, míg az UEFA növelte a rasszizmusért elmarasztalt szerb szövetség büntetését.

Kapcsolódó linkek

foci.lap.hu
sport.lap.hu


Roman Weidenfeller egyszerűen „fekete disznónak” nevezte a ghánai születésű, német válogatott Gerald Asamoahát a Schalke elleni bajnokin. A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) fegyelmi bizottsága ezért három mérkőzésre eltiltotta a kapust, ráadásul
mellékbüntetésként 10 ezer eurót kell fizetnie.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a fegyelmi bizottságának korábbi döntésén korrigálva 40 ezer svájci frankról 100 ezerre növelte a szerb szövetség büntetését, igaz, egyúttal az összeg felének kifizetését kétéves próbaidőre felfüggesztette.

A szerbeket a 2-0-s angol győzelemmel zárult U21-es Európa-bajnoki mérkőzés után marasztalták el, amiért a szerb szurkolók egy csoportja rasszista bekiabálásokkal sértegette az ellenfél egyik játékosát, míg a szerb labdarúgók a szünetben inzultáltak egy másik színes bőrű futballistát.

Súlyos, 19 ezer dollár büntetést kapott a Szpartak Moszkva az orosz szövetségtől, mert a szurkolók rasszista felirattal sértegették saját játékosukat. Az augusztus 11-i, Szamara elleni mérkőzésen közel fél órán át volt olvasható angolul a „Majom, menj haza!” szöveg, melyet a moszkvaiak brazil légiósának, Suarez Vellitonnak címeztek. A szövetség jelezte, ha az eset még egyszer előfordul, még súlyosabb lesz a büntetés.

Címkék: foci