Tour: francia szakaszgyőzelem

A francia Sandy Casar (Française Des Jeux) győzelmével zárult a 94. Tour de France országúti kerékpáros körverseny 18. szakasza.

A helyiek egyik kedvence mögött a belga Axel Merckx (T-Mobile) és a szintén francia Laurent Lefèvre (Bouygues Telecom) és a holland Michael Boogerd ért célba – a négytagú szökevénycsoport több mint nyolc és fél perccel előzte meg a sprintbefutóra koncentráló mezőnyt.

A 28 esztendős Casarnak nehéz napja volt, hisz már a 23. kilométernél ellépett a bolytól, s bár hárman később utolérték, további problémát okozott, hogy ütközött egy az országúton épp áthaladó kutyával. Mindketten megúszták, ám a zúzódásokkal gazdagodó francia végig vérző combbal haladt az angouléme-i célhoz vezető Avenue Jean Mermoz aszfaltján.

Összetettben a spanyol Alberto Contador (Discovery) megőrizte helyét, azonban az ausztrál Cadel Evans (Predictor-Lotto) újabb másodperceket hozott rajta, s immár csak 1:50 a lemaradása az éllovassal szemben, ráadásul a szombati időmérő – sík jellege miatt is – elsősorban neki fekszik.

A mezőny sprintbefutóján természetesen a belga Tom Boonen (Quickstep-Innergetic) vitte a prímet, s mivel ezúttal is lehajrázta a dél-afrikai Robert Huntert (Barloworld), illetve a német Erik Zabelt (Milram), alighanem ő nyeri majd a zöld trikót.

94. Tour de France

18. szakasz, Cahors-Angouléme, 211km:

1. Sandy Casar (francia, Française Des Jeux) 5:13:31
2. Axel Merckx (belga, T-Mobile) +0.01
3. Laurent Lefèvre (francia, Bouygues Telecom) – azonos idő
Az összetettben:
1. Alberto Contador (spanyol, Discovery) 86:04:16
2. Cadel Evans (ausztrál, Predictor-Lotto) +1:50
3. Levi Leipheimer (amerikai, Discovery) +2:49

Címkék: Sportmix