Hőségriadó a számítógépeknek?

A szokatlan hőség nemcsak az emberi szervezet számára lehet elviselhetetlen, de számítógépeinket is meggyötörheti. Túlmelegedő processzorok, videokártyák, hibásan író memóriák és merevlemezek, leolvadó kondenzátorok. A 40 fokos hőség elméletben nem okozna gondot a modern gépeknek, de nem árt odafigyelni.

Egy mai számítógép belső hőmérséklete működés közben normál körülmények között is jóval a nyári rekord meleg felett van, hiszen a mai processzorok maghőmérséklete ideálisan is 45-60 fok között mozog, és a merevlemezek, memóriák is 55 fok körüli hőburokban érzik jól magukat. Aktív hűtés nélkül viszont ma már elképzelhetetlen egy notebook vagy egy PC működése.

Ugyan a gépek teljesítménye évről-évre nőtt, a hatékonyságuk viszont csak kis mértékben követte a fejlődést, azaz százalékosan most is közel annyi hőt pazarolnak el, mint korábban. A felvett elektromos áram egy része valóban az elektronok mozgásban tartására veszik el, a nagyobb rész viszont hő formájában távozik a műveletek végrehajtása után.

65 fokig nem hibáznak

Golubeff Róbert, az Intel Magyarország egyik vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a mai processzorok – legyen a központi vagy éppen grafikus – egészen 65 Celsius fokig biztosan problémamentesen képesek dolgozni, de minden alkatrész gyártója szokta közölni azokat az értékeket, amíg még bizonyítottan nem hibáznak az eszközök.


A hõfénykép a processzort emeli ki


A mai processzorok többsége amennyiben elér egy gyárilag beállított kritikus értéket, akkor egyszerűen kikapcsol, így nincs gyakorlati esélye a fizikai károsodásnak, tehát már nem életszerű egy lángoló, füstölő vagy olvadó processzor. Emellett szinte minden alaplapon lehetséges szabályozni, hogy milyen hőmérséklet után állítsa le a gép működését, amivel a fizikai károsodás mellett a hibás műveleteket is ki lehet küszöbölni. Ezt az értéket érdemes a fent említett 65 fokra állítani minden hardvereszköz esetében.

Az egyetlen olyan ma forgalomban lévő processzor, amiből kikerült az ilyenfajta védelem a Core2Duo Extreme sorozat, ami kifejezetten a túlhajtás szerelmeseinek lett készítve. A sufnituningosok és a divat-számítógépesek, akik ilyen CPU-val rendelkeznek, jobb ha visszaveszik tehát az órajelet vagy jobban odafigyelnek a celsiusokra, ellenkező esetben bebizonyíthatják, hogy a számítógép füsttel működik – és ha kijön a füst, akkor nem működik tovább a számítógép.

A többi kétmagos processzorral szerelt gép viszont nemcsak az új játékok futtatásánál hálás, hanem nyáridőben is, hiszen a korábbi Pentium D sorozathoz képest jóval nagyobb teljesítmény mellett is kevesebbet fogyasztanak.

Mikor van baj?

Az ilyen szélsőségesen meleg időjárás viszont okozhatja a nem légkondícionált helyiségekben a gépek leállását, hiszen a működéshez a szokásos hőleadás párosul, a sokkal melegebb levegő viszont nem minden esetben képes lehűteni a forrósodó alkatrészeket. Arról nem is beszélve, hogy egy számítógép egy átlagos méretű szobán akár 2-3 fokot is képes melegíteni pluszban.

A fentiekből kiderült, hogy elégni ugyan nem fognak a processzorok, de sok egyéb jel is utalhat arra, hogy gépünknek melege van. Főként a számításigényes alkalmazások, mint a grafikai vagy tervező alkalmazások kifagyása, operációs rendszerünk minden előjel nélküli csonttá merevedése vagy a gép hirtelen újraindulása mindenképp figyelmeztető jel lehet bármely alkatrész túlmelegedésére, de játékok közben a hirtelen csökkenő, majd újra visszaálló teljesítmény a grafikus chip hevülését jelezheti.

Ilyen jelek előfordulása után mindenképp érdemes egy memória tesztet lefuttatni a gépen, hiszen ezek a jelek melegedés nélkül is utalhatnak memóriahibára, amit egyszerű kiszűrni. Amennyiben a teszt hibát jelez, akkor cseréljük le a modulokat, amennyiben nem, akkor keressük tovább a hibát. A túlmelegedést a legkönnyebben elemző programok segítségével detektálhatjuk, mint az Everest, ami egy teljes diagnosztikai és értékelő szoftver PC-k számára.

—-Jó tanácsok megelőzésre—-

A gondos gazda persze inkább megelőz, minthogy fájjon a feje a tönkrement eszközök vagy elveszett adatok miatt. Egyébként is hasznos, de nyáron szinte kötelező művelet minden számítógép portalanítása, hiszen a legjobb hőszigetelő és hőmegtartó képessége a vastagon odapirult pornak van, ami meggátolja az alkatrészeket abban, hogy teljes felületükön keresztül adják le a hőt. Egy 800 Ft-os sűrített levegő spray-vel és egy puha ecsettel pár perc alatt takarítható bármelyik gép.

Ezután győződjön meg mindenki arról, hogy a gépház minden nyílása szabadon van, nem takarta le a nagyi kockás terítővel, nem toltuk fel a tápventillátor rését a falra és nem is borítottunk a gépre vizes lepedőt, de az üres sörösüvegek és a toronyban álló pizzásdobozok is jelenthetnek akadályt. További jó tanács, hogy mindenki próbálja meg nem puha, süppedős felületre tenni a gépét, mert egyrészt a szőnyeg is jól tartja a hőt, másrészt az alsó légjáratokat tutira elzárja.

Akinek profi számítógépháza van, de mégis melegedéssel küszködik, az próbálja meg a szobán belül egy hűvösebb helyre áthelyezni vagy egy plusz nagy ventillátorral kisegíteni a gépet és ne szedje le a gépház oldalát. Akármennyire logikusnak tűnik, a jól kialakított légjáratok elromlanak az oldalfal nélkül és többet ártunk vele, mint használunk.

Strandpapucs és laptop?

Az asztali gépek megmentése mellett persze fontos notebookjaink és kéziszámítógépeink védelme is. Ugyan a hordozható masinák javarészt alacsonyabb áramfelvétel mellett és sokkal okosabb energiagazdálkodási protokollokat használva működnek, de a kisebb ház miatt a hűtés kérdése kritikusabb. Egy notebook eltömített szellőzők mellett még téli estéken is veszélyes lehet, nyáron pedig akár percek alatt kifagyhat a túlmelegedéstől. Emiatt nem ajánlott hason fekve paplanok között nyáron laptopozni, sem törölközőre fektetett gépet használni.


Nem javasoljuk!


Ha nincs asztal, akkor a két térd közé szorítva netezni igen fárasztó. Fél óra ilyen után mindenkinek elmegy a kedve a 3G-től és garantáltan a lubickolást választja. A PDA készülékek processzorai általában jóval kisebb hőt bocsátanak ki mint nagytestvéreik, viszont főleg navigációs feladatokat ellátva gyakran hosszú órákon keresztül tűző napon kénytelenek senyvedni.

A szakértők szerint az erre a feladatra tervezett modellek biztosan bírják a kiképzést, de ennek ellenére ellenjavallott megállás után is a szélvédő alatt hagyni a készüléket. Ha mégis, akkor két dolog történhet: elolvad, vagy valaki kiszúrja és feltöri érte az autót. Egyik sem éri meg.

A rekord hőség tehát a szilícium civilizációt kevésbé viseli meg, mint minket embereket, persze nem árt gondoskodni róluk, hogy a hűvös téli estékre is megmaradjanak épen, “egészségesen” mellettünk.

Címkék: tech