A Bayern is galaktikus lett

A nyári átigazolási időszakban a német rekordbajnok szakítva az eddigi hagyományaival két kézzel szórta a pénzt a nemzetközi porondon is magasan jegyzett játékosokra. Az elmúlt szezonban mutatott teljesítményén viszont csak akkor javíthat a csapat, ha a védekezése feljavul.

Kapcsolódó linkek

bayernmunchen.lap.hu
sport.lap.hu

A Bayern München nyerte a Bundesliga történetében a legtöbb bajnoki címet, az elmúlt szezonban azonban szégyenszemre csak a negyedik helyen végzett. A nemzetközi porondon sem termett babér a bajorok számára: a Real Madrid kiejtése után a későbbi Bajnokok Ligája-győztes AC Milan a San Siróban elért 2-2 után simán kiejtette idegenben a münchenieket. A legrangosabb nemzetközi kupasorozatban ráadásul nem is indulhat jövőre a csapat, hiszen a negyedik helyért a német bajnokságban „csak” UEFA-kupás szereplés jár.

A vezetőség a rendkívüli gyenge szezon után belátta, hogy nem lehet az elmúlt években alkalmazott stratégiát folytatni: klasszis futballistákat kell igazolni, hiszen már a hazai pályán is többen beelőzték a bajorokat. Az elnök, Franz Beckenbauer, illetve a menedzser Uli Hoeness a nyári átigazolási időszakokban rendre Bundesliga-riválisok legjobbjait (Ballack, Podolski, Lucio, Lahm…) édesgették a klubhoz. Ez többnyire elég is volt ahhoz, hogy hazai pályán megnyerjék a pontvadászatot: az elmúlt tíz szezonban hétszer a bajorok emelhették a magasba a salátástálat. A BL-ben is sikerült 2001-ben felérni a csúcsra, de a csapat az elmúlt években nem nagyon jutott még csak a nagy siker küszöbére sem.


Ribérytõl sokat várnak Münchenben (dpa)


Az idei bajnokság zárása után aztán azonnal elkezdődtek a találgatások, hogy vajon kikre gondolhatott a klub két ura, amikor arról nyilatkozott, hogy Európában is magasan jegyzett játékosokat igazolna. Mostanra kiderült, hogy a Bayernnek valóban sikerült jelentősen megerősítenie a keretét. Franck Ribéry, Luca Toni vagy éppen a vébégólkirály Miroslav Klose feltehetően bármely csapatban beférne a kezdőbe.

A célok az egyesület hagyományaihoz híven ambiciózusak. A csapat veterán kapusa, Oliver Kahn egy interjúban arról beszélt, hogy mind a három sorozatban (bajnokság, kupa, BL) a győzelemre törnek. Kérdéses azonban, hogy az alaposan átalakított keretet milyen gyorsan tudja összekovácsolni a tavalyi idény közben visszacsábított Ottmar Hitzfeld.

A tréner az egyik legtapasztaltabb német szakember, a Borussia Dortmunddal és a Bayernnel is nyert már BL-t, és papíron a közel 70 millió euróból felfrissített játékosanyaggal simán nyernie kellene a bajnokságot és a kupát. A bajorok támadóalakzata a 2006/2007-es szezonban nem remekelt, Tonival, Klosével és Ribéryvel azonban alaposan megerősödött, és már az első előkészületi meccseken meglepően jól muzsikált.


Toninak hamar sikerült beilleszkednie (dpa)


Hitzfeld elmondása szerint még nem állt össze a fejében, hogy milyen kezdővel küldi a pályára csapatát a nyitó fordulóban. Ha az új szerzemények és a meglévő játékosok közül valaki nem sérül le, akkor szinte biztosra vehető, hogy a csapat 4-4-2-es felállásban kezdi a pontvadászatot. Az egyaránt erőszakos és remekül fejelő Klosét, illetve Tonit a legjobban oldalról érkező beívelésekkel lehet megjátszani – és itt jön a képbe a Münchenbe csábított Zé Roberto, valamint az elképesztő munkabírású Ribéry, aki a csatárok kiszolgálása mellett a kapu előtt sem jön zavarba. A középpályán feltehetően Schweinsteigerre és van Bommelre vár a csapat irányítása, de nem szabad megfeledkezni a Schalkétől érkezett Altintopról és az argentin José Ernesto Sousáról sem.

Tavaly a védelem helyenként a német élvonalbeli színvonalat sem tudta hozni. Javarészt e csapategység számlájára írható, hogy 40 kapott góllal fejezték be a pontvadászatot, és negatív idegenbeli mérleggel (7 győzelem, 2 döntetlen, 8 vereség) zártak. Komoly változások ennek ellenére nem várhatóak: ide az egyesület csak a válogatottban is rendszeresen feltűnő Marcell Jansent igazolta. Az ő, illetve Philipp Lahm helye biztosnak tűnik a széleken. Fiatal koruk ellenére mind a ketten nemcsak hátul képesek rendkívülien érett játékra, ám így gyakori előretöréseik miatt a középső védőkre még nagyobb feladat hárul.

Itt három opciója van Hitzfeldnek. Lucio, van Buyten és Ismael közül kell kettőnek kell megakadályoznia, hogy az ellenfél csatárjai tesztelhessék a 38 éves kora ellenére a kapuból egyelőre kirobbanthatatlan Oliver Kahnt. Papíron remekül fest ez a védelem, és ha Hitzfeldnek sikerül végre összehangolt játékra sarkallnia a sztárokat, akkor itt sem lehet nagy baj. Azonban már nincsen sok idő hátra, hiszen a német bajnokság augusztus 10-én rajtol.

A lehetséges kezdőcsapat:
Kahn – Lahm, Lucio, van Buyten, Jansen – Ribéry, Schweinsteiger, van Bommel, Zé Roberto – Toni, Klose

Címkék: foci