Tour de France: nincs elsőszámú favorit

Sokan sokféleképpen latolgatták az esélyeket a Tour de France országúti kerékpáros körverseny első szünnapján, de abban majdnem mindenki egyetértett, hogy jelenleg nincs elsőszámú favoritja a viadalnak.

Kapcsolódó linkek

tourdefrance.lap.hu
sport.lap.hu

A legjobb francia kerekes, Christophe Moreau szerint az elmúlt évekhez képest a legnagyobb változás az, hogy nincs egy vezér a mezőnyben, akinek a csapata kontrollálná a karavánt és ezáltal az egész verseny menetét. Ezt alátámasztandó hozta fel, hogy a favoritok között számon tartott Michael Rogerst például engedték megszökni vasárnap, noha az elmúlt években ilyen nem fordulhatott volna elő. Az ausztrál minden bizonnyal nagy előnnyel ért volna célba, ha az egyik lejtmenetben nem szenved olyan súlyos sérüléseket, amelyek a verseny feladására kényszerítik.

“Még tíz-tizenöt versenyző bízhat a végső sikerben, mivel a vasárnapi támadásaim nem vezettek eredményre, és így nem szóródott az élmezőny. Kedden újra megpróbálom, de csak az utolsó, rettenetesen nehéz Galabier-n, mert ott lehet csak igazán komoly előnyre szert tenni” – mondta Moreau, aki jelenleg hetedik az összetettben.


Rasmussen gyõzelme meglepetés lenne (AFP)


A legerősebb csapattal rendelkező Astana komoly gondban van, mert két legjobb versenyzője, a kazah Alekszandr Vinokurov és a német Andreas Klöden egyaránt komoly sérüléseket szenvedett – előbbinek mindkét térdét tizenöt öltéssel varrták össze – még mielőtt a verseny végső kimenetelét befolyásoló, kulcsfontosságú alpesi szakaszok következtek volna.

“Nem lesznek ránk tekintettel a többiek, ki fogják használni mostani gyengélkedésünket, de nincs mit tenni, ez egy verseny” – fogalmazott Marc Biver csapatvezető, majd hozzátette, a sérülések miatt egyértelműen az a céljuk, hogy az Alpokban ne kerüljenek ledolgozhatatlan hátrányba. Reményeik szerint mindkét klasszisuk már jobb állapotban lesz a Pireneusokban, ahol három nagyon kemény hegyi etap vár a mezőnyre.

Az Astana vasárnap meglepő döntést hozott, ugyanis Andrej Kasecskint engedte az élmezőnnyel haladni, ugyanakkor visszarendelték a szenvedő Vinokurov mellé a láthatóan jobb erőben lévő Klödent, hogy segítsen a kazahnak. Mindez történt azután, hogy a szakasz előtt Klöden indulása kétséges volt farkcsontrepedése miatt, míg Vinokurov “harcra készen” állt a csapatvezetők szerint.


A kép csalóka, Klöden (második balról) húzta fel a hegyre Vinokurovot (AFP)


Érdekes, hogy a spanyol Alejandro Valverdét saját csapatvezetője nem tartja favoritnak. Eusebio Unzue, a Caisse d,Espargne menedzsere szerint a 27 éves kerekesnek nincs elég tapasztalata ahhoz, hogy nyerjen, mint mondta, túl zöldfülű még a sárga trikóhoz. Valverde tapasztalatlansága elsősorban abból fakad, hogy az elmúlt két alkalommal fel kellett adnia a viadalt: 2005-ben bombaformában versenyzett, Lance Armstrongot is legyőzte egy hegyi etapon, ám térdsérülés miatt nem tudta befejezni a versenyt, míg tavaly már a harmadik szakasz után kiszállt. “Ő az a versenyző, aki nyerhet és csinálja a showt, de riválisai jóval rutinosabbak. Éppen ezért elsődleges célja, hogy idén végre eljusson Párizsba” – mondta Unzue.

Kedden egy újabb alpesi szakasszal folytatódik a verseny, majd legközelebb szombattól válik érdekessé a jelenleg Michael Rasmussen által viselt sárga trikóért folytatott harc, ugyanis akkor kerül sor egy egyéni időfutamra. Azt követően három napon át a Pireneusokban küzdenek egymással a legjobbak. A legtöbb szakértő a vasárnap remeklő dán klasszist nem tartja esélyesnek a végső sikerre, szerintük “csak” az elmúlt két évben is általa megkaparintott, a hegyek királyának járó pöttyös trikó begyűjtésére lehet reális reménye.

A hétfői szünnapon a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség szakemberei hat csapat (CSC, QuickStep, Euskatel, Bouygues Telecom, Saunier Duval, Barloworld) 51 kerekesét vetették alá vérvizsgálatnak, valamennyi versenyző folytathatja a viadalt. Eddig 104 bringást ellenőriztek előre be nem jelentett módon.

Címkék: Sportmix