Tour de France: Rasmussen nyert, kómában egy néző

A dán Michael Rasmussen nyerte a Tour de France nyolcadik szakaszát, az alpesi király etapot. Győzelmével az összetettben is átvette a vezetést, valamint a hegyi versenyben is az élen áll. A szakasz befejeztével egy rendívül komoly baleset történt.

Kapcsolódó linkek


bicikli.lap.hu
sport.lap.hu

A Le-Grand-Bornandból Tignesbe vezető 165 kilométeres szakaszon hat, ebből három első kategóriás emelkedőt mászott meg a mezőny az Alpokban. Rasmussen szinte végig szökésben volt, és egyedüli „túlélőként” meg is nyerte a szakaszt.

Az utolsó kaptató elején leszakította az addig kitartó Antonio Colomót és David Arroyót is, és az emelkedőt magányosan leküzdve, nagy fölénnyel elsőként ért célba. Az esélyesek sokáig csak egymásra figyeltek, csak az utolsó hegyen, több mint öt perc hátránynál indultak meg a támadások, amelyekből többek között Christoph Moreau, Alejandro Valverde, Iban Mayo, Cadel Evans, illetve Andy Schleck jött ki a legjobban, míg az Astana két sztárja, a sérült Alekszander Vinokurov és Andreas Klöden nem bírta a tempót.

A második helyen Mayo ért a célba, a harmadik Alejandro Valverde lett. A szombati etap hőse, Linus Gerdemann elveszítette a sárga trikót, melyet Rasmussen vett át, a dán kerekes a hegyi versenyben vezetőnek járó pöttyös trikót is magáénak tudhatja. Ilyet nyert már a pályafutása során kétszer is, míg ez a mostani volt a harmadik részsikere a Tour de France-on. A mai etapon több bukás is történt, Michael Rogers, a T-Mobile csapat kapitánya is feladta a versenyt sérülése miatt.

„Nehéz most megszólalnom. Az álmom vált valóra a sárga trikóval, ugyanakkor én inkább pöttyös megszerzésére koncentrálok” – így Rasmussen.


A szakasz után, útban a hotel felé összeütközött az egyik nézővel Patrik Sinkewitz, a T-Mobile német kerekese. Az ütközés mindkét érintettjét helikopterrel kórházba szállították, Sinkewitz orra eltört, a szerencsétlenül járt néző pedig kómába esett.

Hétfőn pihenőnap következik a Tour-on.

Tour de France, 8. szakasz
Le-Grand-Bornan – Tignes, 164 km:

1. Michael Rasmussen (dán, Rabobank) 4.49.40
2. Iban Mayo (spanyol, Duval-Prodir) 2.48 p h.
3. Alejandro Valverde (spanyol, Caisse d’Epargne) 3.11 p h.

Az összetettben:
1. Michael Rasmussen (dán, Rabobank) 39:37:42
2. Linus Gerdemann (német, T-Mobile) 43 mp h.
2. Iban Mayo (spanyol, Duval-Prodir) 2:39 p h.

Címkék: Sportmix