Tour de France: Zabel büntetése

Doppingolás miatt megvonták az 1996-os Tour de France-on a legjobb sprinternek járó zöld trikót Erik Zabel német kerékpárostól.

Kapcsolódó linkek

bicikli.lap.hu
sport.lap.hu


Ezt Patrice Clerc, a Tour de France versenyigazgatója jelentette be. Az ügy előzménye, hogy Eik Zabel több volt telekomos csapatársával egyetemben bevallotta, hogy eritropoetint (EPO) szedett 1996-ban. A tizenegy évvel ezelőtti viadalon diadalmaskodó dán Bjärne Riist – hasonló okok miatt – szintén törölték a győztesek listájáról, sőt a CSC csapat jelenlegi vezetője ott sem lehet az idei versenyen. Ellenben Zabel most is tagja a mezőnynek, összetettben a szombati szakasz előtt kilencedik, a sprinterek különvetélkedésében pedig a második helyen áll.

A legjobb sprinternek járó zöld trikót pályafutása során összesen hatszor (hivatalosan immáron csak ötször) szerezte meg a 37 éves kerekes, és ez rekord a Tour de France történetében. Tavaly a második helyen zárta a zöld trikóért vívott versenyt. Ezen felül pályafutása során 12 szakaszt nyert meg a világ legjelentősebb kerékpáros körversenyén.

Zabelnél rosszabbul járt Michele Scarponi, akit másfél évre tiltottak el, mert bizonyítottan részese volt a spanyolországi doppingbotránynak. A 27 esztendős kerekes azt elismerte, volt nála tiltott szer, ám azt viszont tagadta, hogy maga is fogyasztott volna. A pályafutása során tíz viadalon diadalmaskodó bringás eltiltása 2008. november 15-én jár majd le.

Címkék: Sportmix