Vívás: megvan az első Eb-arany

A Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Ujlaky Virginie összeállítású tőrválogatott révén éremmel - mégpedig arannyal - zárták a csapatversenyek első napját a magyarok a genti vívó Európa-bajnokságon.


Kapcsolódó linkek

vivas.lap.hu
sport.lap.hu

A kvartett a döntőben 45-31-re nyert a címvédő orosz együttes ellen. Ezt megelőzően a negyeddöntőben 28-25-re verte a francia, majd az olasz csapatot. A legnagyobb küzdelemre az elődöntőben éppen az utóbbi csapat kényszeríttette a magyar hölgyeket.

A viadal honlapja szerint remekül indult az olaszok elleni összecsapás: Varga Gabriella 5-2-re verte Valentina Vezzalit, Knapek Edina ugyanennyire Margherita Granbassit, majd Mohamed Aida 4-1-re Giovanna Trillinit, vagyis az első három pár után 14-5-re vezettek a magyarok. A lendület a második szakaszra is megmaradt, Varga 4-1-re, Mohamed 5-3-ra hozta következő asszóját, Knapek pedig 7-7-es döntetlent ért el, így a zárókör előtt 30-16 volt a állás. Ekkor viszont nagyot változott a helyzet, Granbassi 6-2-re győzött Mohamed, Trillini pedig 10-3-ra Varga ellen. Knapek 35-32-es vezetésnél lépett pástra Vezzali ellenében, majd az olasz klasszis sorozatban hét tust adott (35-39), ezzel elúszni látszott az összecsapás. Aztán ismét fordulat következett, Knapek az utolsó fél percben négyszer megszúrta ellenfelét, így következett a ráadás. Ebből mindössze két másodperc telt el, amikor a magyar tőröző bevitte a győzelmet jelentő tust (40-39). A döntőben aztán viszonylag könnyebb dolga volt a magyaroknak.


Mohamed Aida (j) és az orosz Janna Ruzavina csörtéje (MTI/AP)


“Gyakorlatilag végigvertük a világot, hiszen a legjobbak közé tartozó franciákon, olaszokon és oroszokon keresztül jutottunk el a győzelemig – kezdte értékelését az MTI érdeklődésére Bernát Zoltán, a fegyvernem szövetségi kapitánya. – A franciák ellen magabiztosan vívtunk egészen az utolsó pillanatokig, amikor feljöttek, így izgalmas lett a vége. Az olaszokkal szemben megjártuk a mennyet és a poklot, majd megint a mennybe kerültünk. Tizenöt tus ide, a vége előtt nem sokkal négy oda, aztán egyenlítés és hosszabbításos győzelem, nem akármi. Az oroszok ellen aztán mindenki nagyon jól vívott. Elhatározott dolog volt, hogy Edinát vagy Virginie-t lehozom, Edina tűnt fáradtabbnak, így ő jött le. Bíztam Gabiban, remekül is vívott, s tudtam, ha vezetünk, az utolsó asszóban Virginie megőrzi az előnyt. Ezzel a győzelemmel most az olimpiai kvalifikációs világranglistán elsők vagyunk.”

Csütörtökön még a férfi kardozók versenyeit rendezték, a Nemcsik Zsolt, Decsi Tamás, Lontay Balázs, Lengyel Balázs alkotta együttes hatodik lett. A magyarok a 16-os táblán 45-33-ra legyőzték a lengyeleket, majd a negyeddöntőben 45-42-re kikaptak az ukránoktól, így eldőlt, hogy ezúttal nem állhatnak dobogóra. A folytatásban 45-33-ra verték a németeket, végül 45-41-re kikaptak az olaszoktól.


Ujlaky biztosította be az Eb-elsõséget (MTI/EPA)


Tőrben tíz, kardban tizenkét válogatott indult. Pénteken a női párbajtőrözők és a férfi tőrözők csapatversenyét rendezik.

Gent, Európa-bajnokság
Női tőr csapatverseny:
1. Magyarország (Knapek Edina, Varga Gabriella, Mohamed Aida, Ujlaky Virginie)
2. Oroszország (Jevgenyija Lamonova, Ajda Csanyajeva, Szvetlana Bojko, Janna Ruzavina)
3. Olaszország (Valentina Vezzali, Margherita Granbassi, Giovanna Trillini, Ilaria Salvatori)

Férfi kard, csapatverseny:
1. Oroszország (Alekszej Jakimenko, Sztanyiszlav Pozdnyakov, Nyikolaj Kovaljev, Venjamin Resetnyikov)
2. Fehéroroszország (Dmitrij Lapkesz, Aliakszandr Bujkevics, Valerij Priemka, Fedor Nyemirovics)
3. Franciaország (Julien Pillet, Nicolas Lopez, Vincent Anstett, Boris Sanson)
…6. Magyarország (Nemcsik Zsolt, Decsi tamás, Lontay Balázs, Lengyel Balázs)

Címkék: Sportmix