Olimpia 2014: a pénz vagy a tapasztalat győz?

Magyar idő szerint csütörtök hajnalban dől el Guatemalavárosban, hogy ki rendezheti a 2014-es téli olimpiai játékokat: az orosz Szocsi, az osztrák Salzburg vagy a dél-koreai Pjongcsang.

Az elmúlt napok nagyrészt a szocsi, salzburgi és pjongcsangi küldöttség lobbizásáról szóltak, a szabályok ugyanis megengedik a kapcsolatfelvételt a 102 NOB-taggal, akik 1999 óta nem látogathattak el a jelentkező városokba. A “főműsorszám” szerdán a három kandidáló prezentációjával kezdődik, kisorsolt rendben: Szocsi magyar idő szerint 17:15, Salzburg 18:45, Pjongcsang pedig 20:15 órakor mutatja be utoljára pályázati anyagát. A szemlebizottság 23 órakor még egyszer összefoglalja jelentését, majd 23:30-kor indul a titkos szavazás. Ha az első körben nem kap valamelyik város abszolút többséget, a leggyengébben szerepelt jelölt kiesik, és a másik kettő verseng tovább. Jacques Rogge éjjel 1 órakor hirdeti ki a győztest.

Elképesztő pénzek

Elcsépelt szólam, de manapság a sportban is a pénz az úr. Az orosz illetve dél-koreai pályázat ezért jóval esélyesebbnek tartják, hiszen a két ország kormánya és cégei is teljes mellszélességgel kiállnak a kandidálás mellett. Az oroszoknál például csak állami forrásokból 9 milliárd euró jutna az infrastruktúra kiépítésére.

Salzburgnak a FAZ kommentrája szerint annak ellenére nincsen sok sansza, hogy ott a sportlétesítmények nagy része már elkészült, Szocsival ellentétben, ahol még el sem kezdték a munkát. Ázsia, egészen pontosan Pjongcsang mellett szólhat, hogy Japán kivételével idáig soha nem rendeztek téli olimpiát a kontinensen, és igen magas az esemény támogatottsága.


A döntést a NOB-elnök a hajanli órákban jelenti be (MTI/EPA)


Az osztrákok abban bíznak, hogy a NOB-tagok a legkisebb kockázatot magában hordozó pályázatot választják. A sógoroknak komoly tapasztalataik vannak a téli sportesemények megszervezésében, ami nem mondható el a másik két pályázó egyikéről sem. Igaz a dél-koreaiak az utóbbi időben alaposan belehúztak: a 2010-es pályázatuk bukása óta közel 50 sporteseményt bonyolítottak le az országban. Az osztrákok ellen szólhat viszont, hogy Ausztriában legalacsonyabb a támogatottsága (42 százalék) az ötkarikás játékok megrendezésének.

A televízió is közbeszólhat

A sógorok az elmúlt napokban egy újabb támogatót találtak. Az amerikai NBC televíziós csatorna közel négymilliárdot fizetett a vancouveri (2010 téli olimpia) illetve londoni (2012 nyári olimpia) játékok televíziós jogaiért a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A 2016-os játékokra egyelőre nem érkezett ajánlat, a csatorna ezzel várni akar a szerdai döntésig. Nyílt titok, hogy az amerikaiak jóval kevesebb pénzt fizetnének abban az esetben, ha Szocsi vagy Pjongcsang kapná a rendezést. Az 500 millió dolláros különbség abból adódik, hogy az öreg kontinensen jobban értékesíthetők a jogok.

A három pályázó város közül elsősorban Szocsi és Pjongcsang képviselői dobálóztak a pénzzel. Az 1994-es lillehammeri játékok főszervezője, a NOB-tag Gerhard Heiberg az elképesztő anyagi ráfordítások miatt alig lát arra esélyt, hogy a jövőben kisebb országok rendezhessenek olimpiát. Csak a három pályázatra 40 millió dollárt költöttek a kandidálók.

Putyint is figyelmeztetni kellett

Költeni kell is, hiszen a NOB-tagok több mint a felének nem sok fogalma van a télisportokról, és így más úton kell meggyőzni őket. A már említett Heiberg korrupciót emlegetett. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) norvég tagja hazája nemzeti rádióadójának úgy nyilatkozott, hogy maximálni kellene a jelentkezők anyagi ráfordításait, mert a jelenlegi korlátlan büdzsé sok NOB-tagnál visszatetszést kelt.

“Salzburg, Szocsi és Pjongcsang részéről is történt korrupció, ajándékok és meghívások formájában. Néhány kollégám a napokban állítólag különféle leveleket is talált a szállodai szobájában” – jelentette ki a végrehajtó bizottságban is tevékenykedő sportdiplomata. Heiberg később tompította szavait, hangoztatva: ő csak arról beszélt, hogy túl sok pénz van a kampányokban.

A NOB etikai bizottsága még a Szocsi mellett korteskedő Vlagyimir Putyin orosz elnököt is emlékeztette a szabályokra, miszerint csak a hivatalos NOB-hotelben szabad tárgyalni a küldöttekkel. Az államfő ugyanis egy villába akart rendelni néhány funkcionáriust.

—-A magyar NOB-tag helyszíni beszámolója—-

Az eseményen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság két magyar tagja, Aján Tamás és Schmitt Pál is jelen van, s mindketten részt vesznek majd a szavazásban. Közülük Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke számolt be az MTI-nek a szavazás előtti órák hangulatáról. Aján elmondta, hogy a legnagyobb érdeklődést az orosz elnök, Vlagyimir Putyin látogatása jelenti, ugyanakkor a dél-koreai államfő, valamint az osztrák kancellár is jelen van Guatemalában.

“Emlékezhetünk még, hogy 2005-ben, a szingapúri NOB-ülésen Sebastian Coe az utolsó prezentáción elmondott beszédével állított sok NOB-tagot a londoni 2012-es pályázat mellé, s most valami hasonlóra készül Putyin elnök is” – mondta a magyar sportdiplomata. “Azt hiszem azonban, hogy Putyin minden igyekezete kevés lesz, hiszen Szocsi kitűnő prezentációja ellenére sem esélyes a szavazáson. Véleményem szerint az orosz város nagyobb eséllyel pályázhatna a következő téli játékokra. Salzburgban akár holnap elkezdődhetnének a versenyek, míg a dél-koreai Pjongcsang döbbenetes erőket mozgósít annak érdekében, hogy Ázsiában legyen a 2014-es téli olimpia. Mégis, a NOB-tagokkal beszélgetve úgy érzem, hogy az osztrák kandidálásnak van a legnagyobb esélye.”

Guatemalavárosban, ahogy közeledik a szavazás, egyre nő a feszültség. Nem véletlen, hogy a NOB etikai bizottságának az elnöke mindhárom ország képviselőit figyelmeztette a szabályok betartására. “Lehet, hogy furcsán hangzik, de van egy olyan érzésem, hogy az összes NOB-tagot figyelik, mert rettenetesen vigyáznak arra, nehogy valami szabálytalanság történjen” – reagált minderre Aján Tamás. “Egy-egy kandidálás mögött hihetetlenül nagy pénzek mozognak, ugyanakkor az egymás közötti beszélgetésekben egyre többször vetődik fel az az igény, hogy szerencsésebb volna, ha a jövőben a NOB tagjai előzetesen látogatást tehetnének a pályázó városokban. Ugyan a pályázatok remekül előkészítettek, de mégsem ugyanaz, ha az ember olvassa őket, vagy ha személyesen is tapasztalatokat szerezhet az egyes helyszíneken.”

Aján Tamás előzetesen nem óhajtotta elmondani, hogy melyik városra adja szavazatát, de azt megígérte, hogy a voksolás után közli, kire szavazott. Véleménye szerint a végletekig kiélezett küzdelemben dőlhet el a kérdés, és nagy meglepetés lenne a számára, ha már az első körben fény derülne a győztes városra.

—-A pályázók névjegykártyája—-

Pjongcsang
Lakosság: 5000 fő, az olimpiai térségben 47 000
Korábbi jelentkezés: 2010-es téli játékok
Korábbi olimpia az országban: 1988-as nyári játékok
Költségvetés: 1,26 milliárd dollár
Értékelés: “kiváló” minősítés a NOB-szemlebizottságtól, két versenyzóna és két olimpiai falu

Előnyök: a város 91, az ország lakosságának pedig 83 százaléka támogatja és a kormány is kiáll mellette. A 11-ből 4 helyszín már készen áll, három építése folyamatban van. A környezetvédelemről az “új zöld terv” gondoskodna. A játékok a koreai félszigeten meghirdetett “béke, harmónia és kiegyezés” jegyében zajlanának.

Hátrányok: alacsony ismertség, feszültség az atomhatalomnak számító Koreai NDK-val. Biztosan Dél-Korea rendezi a 2014-es Ázsia Játékokat és a 2011-es atlétikai vb-t.

Szocsi
Lakosság: 328 000 fő
Korábbi jelentkezés: –
Korábbi olimpia az országban: 1980-as nyári játékok Moszkvában
Költségvetés: 1,5 milliárd dollár
Értékelés: “nagyon jó” minősítés a NOB-szemlebizottságtól, két versenyzóna és két olimpiai falu.

Előnyök: kormánygarancia a magas infrastrukturális költségekre, magas támogatottság (79 százalék). Különleges földrajzi viszonyok a hegyek melletti tengerparton lévő strandokkal és pálmákkal. A téli sportokban jeleskedő Oroszország még sosem rendezett téli olimpiát.

Hátrányok: egyetlen helyszín sincs még kész, az építkezés miatt komoly környezeti károk várhatók, körülményes vízumhelyzet.

Salzburg
Lakosság: 150 000 fő
Korábbi jelentkezés: 2010-es téli játékok
Korábbi olimpia az országban: 1964-es és 1976-os téli játékok Innsbruckban
Költségvetés: 965 millió dollár
Értékelés: “kiváló” minősítés a NOB-szemlebizottságtól, két versenyzóna és két olimpiai falu

Előnyök: hatalmas télisport-hagyományok, tapasztalt rendezők. A 11-ből 8 helyszín már készen áll, alacsony terrorveszély.

Hátrányok: csekély támogatottság (42 százalék), érintettség a torinói doppingbotrányban, gyakori elnökváltás a pályázati bizottság élén. Ausztria már kétszer volt ötkarikás házigazda, a NOB kevesli a szálláshelyek számát és a büdzsét is.

Címkék: Sportmix