Emberre is veszélyes vírust találtak egy elhullott hattyúban

A madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes H5N1 altípusát mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok a Dél-Morvaországban elhullott hattyú tetemében – közölték pénteken Prágában.

Csehországban néhány napon belül ez már a harmadik gócpont, ahol a vírust kimutatták. A két korábban regisztrált fertőzési gócpont Kelet-Csehországban egy pulykafarmon és egy csirkefarmon volt. Az állategészségügyi hatóságok döntése alapján az érintett farmokon tenyésztett mintegy 6 ezer pulykát és 30 ezer csirkét leölték.

A fertőzés terjedésének megakadályozása végett Csehországban csütörtök óta rendkívüli biztonsági óvintézkedések vannak érvényben. Szárnyasokat szombattól kezdve csak zárt helyen (ólban) lehet majd tartani. A dél-morvaországi Lednice településhez közeli Apollo halastavat, ahol az elhullott hattyút találták, a hatóságok lezárták, és néhány kilométeres körzetben karantént rendeltek el.


„Nagy szerencse, hogy a halastó közvetlen környékén nincsenek állattenyésztő telepek. A lakosság háziállatait ellenőrizzük, de elpusztításukat egyelőre nem rendeltük el” – jelentette ki Jaroslav Satala, a dél-morvaországi regionális állat-egészségügyi hivatal igazgatója. Szakértők szerint a Lednice környéki halastavak a madárinfluenza szempontjából nagyon kockázatos vidéknek számítanak, mert igen nagy számú vadmadár él ott szabadon.


A madárinfluenza felbukkanása nyomán Oroszország kedden elrendelte a cseh baromfi behozatalának tilalmát. A prágai mezőgazdasági minisztérium közlése szerint viszont az exportra kerülő cseh hús teljesen biztonságos.

Címkék: tech