Doppingellenes összefogás a kerékpárosoknál

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) arra kéri a profi csapatokat, hogy írjanak alá egy doppingellenes nyilatkozatot.

Kapcsolódó linkek

bicikli.lap.hu
sport.lap.hu


Az UCI ír elnöke, Pat McQuaid ezen kívül javaslatot tett, hogy a klubok tartsák vissza a versenyzők bérének egy részét, és csak akkor fizessék ki, ha az érintett nem akadt fenn a doppingvizsgálaton.

A kerékpáros Pro Tour-sorozatban szereplő 19 együttes vezetője azonnal jelezte: egyetért a felhívással és minden versenyzőjét arra kötelezi, hogy írja alá a nyilatkozatot, különben nem indulhat a július 7-én Londonból rajtoló Tour de France-on.

A kerékpárosok érdekvédelmi szervezete ugyanakkor nem akarja aláírni a deklarációt. A nemzetközi szövetség erre úgy reagált, hogy saját honlapján közzéteszi, kik látták el névjegyükkel a nyilatkozatot.

A nemzetközi szövetség azután tette meg javaslatát, miután az utóbbi hetekben több egykori versenyző is bevallotta, hogy élt tiltott szerekkel, és rengetegen keveredtek bele a spanyol doppingbotrányba is. A sportág komoly erkölcsi válságba süllyedt. Patrice Clerc, a Francia országúti körvereny vezetője ezért is nyilatkozta azt, hogy „az egész kerékpáros világ sötét napjait éli”, illetve „mindenki gyanús, aki versenyez.”

Címkék: Sportmix