Beismerő vallomást tett Basso

Ivan Basso, az olaszok országúti kerékpáros klasszisa, a Giro d’Italia nyertese elismerte érintettségét a tavaly kirobbant spanyol doppingbotrányban.

A 29 éves olasz kerekes egyike volt annak a több mint félszáz sportolónak, akik érintve voltak a tavalyi Tour de France előtt kirobbant ügynek. Az El Mundo spanyol napilap hozott nyilvánosságra egy listát, amelyen olyan versenyzők neve szerepelt, akiket állítólag Eufemiano Fuentes spanyol orvos doppingszerekkel látott el. Az érintettek nem is indulhattak el a francia körversenyen.

Basso egészen mostanáig tagadta az ellene felhozott vádakat, de az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) közleménye szerint most beismerő vallomást tett. A CONI kiadványából kiderül, hogy a Giro d,Italia-győztes kerekes együttműködik a hatóságokkal.

A CONI októberben felmentette Bassót, mivel a sportoló szervezetében egyszer sem mutatták ki a tiltott szereket. A spanyol hatóságok azonban nemrég beleegyeztek abba, hogy átadják a CONI-nak azokat a vérmintákat, amelyeken a Birillo néven voltak felcímkézve. Basso kutyájának ez a neve.

Éppen egy hete az újabb fejlemények hatására szerződést bontott vele a Discovery Channel csapata, ahova tavaly ősszel szerződött le, miután a dán CSC-nél kitették a szűrét. A “Puerto hadművelet” nevű rendőrségi akció eredményeként már összesen 107 versenyzővel szemben folyik eljárás, az ügy aktáinak terjedelme meghaladja a hatezer oldalt.

Címkék: Sportmix