Ullrichék a csapattól követelték a doppingot

A Telekom profi országúti kerékpáros csapatnál évek óta szisztematikusan doppingolják a versenyzőket, állítja hétfőn megjelenő könyvében Jeff d,Hont, aki 1992 és 1996 között masszőrként dolgozott a német istállónál.

Kapcsolódó linkek

tourdefrance.lap.hu
sport.lap.hu

A Der Spiegel című hetilap közölt részleteket a belga masszőr írásából. Állítása szerint a versenyzők kényszeríttették a csapat orvosát, Andreas Schmidet, hogy lássa el őket az EPO nevű vérdoppinggal.

“Andreas először elutasította a kérést, de addig győzködték, míg végül mindenkit ellátott EPO-val, amit a freiburgi klinikáról szerzett be” – olvasható d,Hont könyvében. “Természetesen a csapat legnagyobb sztárja, Jan Ullrich is rendszeresen kapott EPO-t.”

Bob Stapleton, a Telekom közelmúltban kinevezett menedzsere kijelentette, hogy senki sem maradhat a csapatnál, akinek bármi köze volt a régi ügyekhez.

“Természetesen vizsgálatot rendeltem el, amely során minden törvényes eszközt igénybe veszünk. Ha igazak d,Hont állításai, akkor mindenkitől azonnal megválunk, akinek köze volt ehhez a gyalázathoz. Kiemelten foglalkozunk, partnerünk, a freiburgi klinika szerepével is, ha szükséges, akkor mással kötünk együttműködési szerződést.”

A 33 éves Ullrich 1997-ben megnyerte a Tour de France-t, a 2000-es olimpián pedig aranyérmet szerzett a mezőnyversenyben és ezüstérmes lett az egyéni időfutamban. Az utóbbi számban 1999-ben és 2001-ben is világbajnokságot nyert. Az ellene felhozott doppingvádak miatt február 26-án bejelentette visszavonulását. Eddig egyetlen vizsgálaton sem bukott meg, manipulált vérmintáját viszont egy házkutatás során megtalálták a doppingdoktornak is nevezett Eufemiano Fuentes rendelőjében.

Címkék: Sportmix