Cseh László biztatóan kezdett

Háromból kettő – ezzel a mérleggel zárta a hétfő délelőttöt a magyar úszócsapat a melbourne-i világbajnokságon, ahol a második napi selejtezőkből Szepesi Nikolett és Cseh László továbbjutott, Verrasztó Evelyn azonban nem.

Szepesi, akire a héten még az 50 és a 200 méteres táv is vár, vb-nyitánya gyanánt 100 m háton 1:01.74 perces egyéni csúccsal, tizedikként verekedte be magát a legjobb tizenhatba. Kőbánya SC-s klubtársa, a vegyesúszásban olimpiai bronzérmes, vb- és Eb-győztes Cseh – akinek messze nem a 200 m gyors a legerősebb száma – melbourne-i bemutatkozásképpen szintén jobbat ment (1:49.47 p), méghozzá 27 századdal korábbi legjobbjánál, s dicséretes módon a számára „idegen” területen is megfelelt, tizenhatodikként még éppen befért az elődöntős mezőnybe. A leggyorsabb időt az amerikai Michael Phelps repesztette.

Kiss László szövetségi kapitány előzetesen azt mondta, hogy fő territóriuma, a 200 és a 400 m vegyes előtt afféle felvezetésként indul ebben a számban a Kőbánya SC 21 éves klasszisa, aki azonban nem egyszerűen bemelegítésnek tekintette ausztráliai medencerajtját, hanem komolyan veendő és hírnevéhez méltóan teljesítendő feladatnak. A keddi finálés szereplésre ugyan nincs valós esélye, de a hétfői elődöntőben további tizedeket faraghat le friss rekordjából, s – egy tökéletes start esetén – mért ne sikerülhetne akár a hovatovább tízéves országos csúcs megdöntése is, amely 1:49.00 perccel Szabados Béla nevéhez fűződik.


Cseh László bemelegített (MTI/EPA)


Egyenesen a keddi fináléba úszhatta volna be magát 1500 m gyorson Verrasztó Evelyn, aki vasárnap, az úszóversenyek első napján 13. lett 200 m vegyesen. A női maratoni viszont kifogott rajta, 16:46.97 perccel csak a 15. lett az összesítésben, ennél fogva kiszorult a már csak a nyolc leggyorsabbat foglalkoztató döntőből.

Szinkronműugrásban, 3 méteren tizenhetedik helyen végzett a Barta Nóra, Kormos Villő páros.

A délelőtt folyamán az is kiderült, hogy a magyar férfi vízilabda-válogatott szerdán a németekkel találkozik a negyeddöntőben.

Címkék: Sportmix