Vizes-vb: Hosszú és Verrasztó sem jutott döntőbe

A Melbourne-ben zajló úszó-vb első napján a kilencfős magyar csapatból hatan is rajtkőre álltak, ugyanakkor a selejtezőkből csak két versenyzőnk jutott az elődöntőbe: 200 női vegyesen Verrasztó Evelyn és Hosszú Katinka - de ennél tovább ők sem jutottak...

A fő beszédtémát azonban nem a hölgykettős, hanem a „gyengélkedő” Gyurta Dániel szolgáltatta, aki 100 méter mellen szerény eredménnyel rukkolt elő. Csak a negyvenedik időt úszta, ami akkor is aggodalmat keltett a Jövő SC-II. kerület kiválóságáért szurkolók körében, ha tudvalevő, hogy neki a 200 az igazi száma, ahol Athénban olimpiai ezüstérmet szerzett.

„Ez a 100 méter nem volt az igazi, de a rövidebbik távon általában így szokott szerepelni Dani„ – mondta Széles Sándor, Gyurta mestere. „Ugyanakkor ez semmit nem jelent, 200 méter mellen bármi lehet…”

A derűlátásra szükség is van, hiszen a melbourne-i világbajnokság úszóvetélkedőjének nyitónapja nem a magyar optimizmust erősítette, a selejtezőkből ketten jutottak tovább, de aztán sem Hosszú Katinka, sem Verrasztó Evelyn nem jutott be a 200 női vegyes hétfői döntőjébe. Hosszú – némileg javítva délelőtti idején – 2:16.12 perccel a 12., a magához mérten halványabb Verrasztó Evelyn (2:16.26) pedig csak a 13. lett.

„Hiába indult a világbajnokság első napján hat magyar versenyző is, mellékszámukban tették ezt, kivéve a 100 mellen rajtolt Bodor Richárdot, akitől azért többet vártam” – összegzett a mindent egybevetve magyar szempontból gyengére sikerült úszórajtot követően Kiss László szövetségi kapitány.

Műugrásban sem termett babér: a tavaly a budapesti Európa-bajnokságon bronzérmes Barta Nóra 3 méteren éppen kiszorult a döntőből, csak a 13. lett, pedig a legjobb tizenkettő egyszersmind már kvótát is nyert a pekingi olimpiára.

Hétfőn végre színre lép a legjobb úszónk, a világ- és Európa-bajnok Cseh László is, igaz, nem vegyesen, hanem az inkább bemelegítő számnak tekintendő 200 méter gyorson. Szepesi Nikolett 100 méter háton kezdi meg melbourne-i szereplését, Verrasztó Evelyn pedig az 1500 méteres gyorsúszás selejtezőjében igyekszik feledtetni a vártnál gyengébbre sikeredett vasárnapi vegyesfellépését.

Címkék: Sportmix