Úszó-vb: a kapitány 2-3 érmet vár

Szokatlan időpontban, március 17-én kezdődik el a melbourne-i vizes világbajnokság, amelyre a két végső győzelemre is esélyes vízilabda-válogatott mellett az úszók is gőzerővel készülnek. A szövetségi kapitány lapunknak beszélt az esélyekről.

Várhatóan részvételi csúcsot dönt a világbajnokság: az eddigi nevezések alapján 158 ország indítja versenyzőit az úszók, vízilabdázók, műugrók, műúszók és nyíltvízi úszók 12. vb-jén. A rekordnagyságúra duzzadt mezőny rendkívülien erős, ezért Kiss László szövetségi kapitány szerint nagyon nehéz az esélyekről beszélni.

„Elég ha csak a legjobb magyar úszó, Cseh László versenyszámait említjük. Ha megnézzük a mezőnyt, akkor itt már rég nem Michael Phelps és Laci párharcáról kell beszélnünk. Legalább öten vannak, akik elsőként csaphatnak a célba 400 vegyesen. Természetesen én Lacit várom az első helyre, de azt hiszem az esetemben teljesen normális.” – mondta az FN-nek az úszók szövetségi kapitánya.

Cseh meg akarja mutatni

Michael Phelps a 2008-as olimpia után csak a rövidebb vegyesszámban, 200 méteren kíván versenyezni, de addig is a magyar klasszis egyik legnagyobb ellenfele lehet. Akárcsak Luca Marin, aki Cseh Lászlót a decemberi rövidpályás kontinenstornán megverte. A váratlan vereség nagyon felbőszítette a magyar úszót, aki azóta megduplázott erőbedobással készül a vébére. „Sajnos pontosan tudom, hogy vannak problémáim az úszással: nem elsősorban technikailag, hanem az állóképességgel. Nem sikerült azt az edzésmennyiséget rendesen megcsinálnom, amit kellene.”

A magyar klasszis gőzerővel készült a vébére, február közepén szenzációs időt úszott a Komjádi-uszodában, az ideje azonban még így is közel öt másodperccel volt lassabb mint Phelps világcsúcsa. Cseh László nemrég egy interjúban elmondta, hogy szeretné Melbourne-ben mindenképpen megjavítani a legjobb idejét 200 illetve 400 méter vegyesen, és hogy ez milyen eredményre lesz elég, az majd ott fog eldőlni.

Nem ideális körülmények

A kapitány szerint a tavalyi rövidpályás Eb-n aranyérmes Gyurta Dánielnek van még reális esélye az éremszerzésre. A fiatal úszó 2004-ben robbant be a köztudatba az athéni olimpián szerzett ezüstérmével, azóta azonban adós maradt a jó eredményekkel. A decemberi, Helsinkiben megrendezett kontinenstornán a régi önmagát idézte, és annak ellenére, hogy a csapat többi tagjához hasonlóan néhány napra őt is ledöntötte februárban a lábáról az influenza, a felkészülése jól sikerült.

„Az esélyekről azért is nehéz nyilatkozni, mert még két hét van hátra az úszó versenyszámok kezdetéig. Addig még nagyon sok minden történhet, csak reménykedhetünk abban, hogy a hosszú út, a szokatlan versenyidőpontok, és az akklimatizálódás nem viseli meg túlságosan az úszóinkat.” – mondta a kapitány, aki szerdán a csapattal vág neki a 36 órás útnak. Edzéslehetőséget a helyi szervezőktől csak 21-étől kap a 10 magyar kerettag, a nemzeti szövetségeknek saját maguknak kellett megoldaniuk, hogy addig is helyben tudjanak tréningezni az úszók. „Mi szerencsére előre gondoltunk, de tudok olyan országokról, akik Sydney-ben vagy éppen Perth-ben kénytelenek gyakorolni, és csak pár nappal a versenyszámok előtt érkeznek meg Melbourne-be.”

Címkék: Sportmix