Legyen Nemzet Edzője is!

Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) kezdeményezi - hasonlóképpen a Nemzet Sportolójához - a Nemzet Edzője cím adományozását. A legjobb magyar trénerek is havi félmilliós juttatásban részesülnének, valamint itt is a tizenketten nyernék el ezt a magas elismerést.





sport.lap.hu

Az indítvánnyal Kovács Tamás, az olimpiai bizottság sportigazgatója állt elő pénteken az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium szakállamtitkáránál. A sportigazgató és Elbert Gábor egyetértett abban, hogy rendkívül fontos, hogy az egyre rosszabb anyagi körülmények között dolgozó trénerek legjobbjai nagyobb megbecsültséget élvezzenek.

Kovács előzetes felmérést készített arról, hogy Magyarországon jelenleg 380 szakembernek van mesteredzői címe, és közülük 249-en hatvan év felettiek. “A rendszerváltás óta az egyesületek rendkívül rossz helyzetbe kerültek, így az edzők többnyire minimálbért vagy költségtérítést kaptak vagy kapnak, a nyugdíjuk pedig elképesztően alacsony” – magyarázta a MOB sportigazgatója.

“Ezért szeretnénk, ha bevezetnék a mesteredzői járadékot is, a hatvan felettiek kapnának havi ötvenezer forintot, amelyet a Mező Ferenc Közalapítványon keresztül juttatnánk el hozzájuk. A forrásokat a minisztériumnak kellene biztosítania, évi 150 millió forintból sok idősebb mester életét könnyíthetnénk meg”- tette hozzá Kovács.


A jelenleg is dolgozó edzők helyzetét annyiban sikerült jobbítani, hogy ez évtől a Gerevich-ösztöndíjaknál a szakvezetők is ugyanazt a pénzt kaphatják, amit a sportolók. Eddig a versenyzők maximum 250 ezer, az edzők maximum 200 ezer forintot vehettek fel havonta – 2007-től a plafon egyformán 400-400 ezer forint. Elbert örömmel fogadta a javaslatokat, és felkérte Lukács Zsuzsanna főosztályvezetőt, hogy Kovács Tamással közösen dolgozzák ki a szükséges technikai részleteket.

A sportigazgató jelezte a kormányzat képviselőjének, hogy a MOB saját forrásaiból már az idén megkezdi az olimpiai felkészülésben résztvevő mintegy hatvan mesteredző közvetlen támogatását, és a Wesselényi-alapítványon keresztül havi 40 ezer forintot juttat – kortól függetlenül – az arra érdemes edzők.

Címkék: Sportmix