Megvált leánycégétől a Porsche

A Porsche eladja CTS Tetőrendszerek nevű leányvállalatát. A Ferrarinak is szállító cég a Magna konszerné lett.

Csütörtökön a Porsche bejelentette, hogy megválik a CTS Autó-Tetőrendszerek nevű cégtől, amit a kanadai Magna International vásárol meg. A vételár 170 millió euró (42,9 milliárd forint). Bár a CTS neve a nagyközönség előtt kevéssé ismert, a tetőrendszereket gyártó vállalatok között az egyik legjobb név.

A 2004-es gazdasági évben a vállalat forgalma 417 millió eurót tett ki. A cég nyolc telephelyén, Németországban és az Egyesült Államokban, mintegy 1100 alkalmazottat foglalkoztattak. 1996-ban a Porsche és az akkori Daimler-Benz közösen alapította a CTS-t, amelyet 2003-ban teljesen átvett a sportkocsi-gyártó vállalat. Nem csak vászontetőket, de keménytetőket is gyártottak kabriókhoz, valamint tolótetőt hagyományos karosszériával készülő modellekhez. A vevők között a Porsche és a DaimlerChrysler mellett a Ferrari, a General Motors, a Saab, a Peugeot és az Opel is szerepelt.

A stuttgarti cég magyarázata szerint, azért vállnak meg a cégtől, mert a Porsche jelenleg egyre nagyobb versenyben van más autógyártókkal, és a CTS számára is előnyösebb lenne, ha egy független autóipari beszállító cég oltalma alatt működhetne tovább.

A Magna az autók összeszerelése mellett részegységek, modulok és komplett rendszerek fejlesztésével, gyártásával foglalkozik beszállítóként, autógyártók számára. Több mint 82 ezer alkalmazottja van 222 telephelyen, a világ 22 országában

Címkék: autó