100 ezer számítógéppel az AIDS ellen

Az IBM kezdeményezésére már mintegy százezer számítógép-tulajdonos csatlakozott a hálózati alapokra helyezett kutatásokhoz.

Az IBM, közösen a Scripps Research intézettel kutatási programot (FightAIDS@Home) indított azzal a céllal, hogy segítsen hatékony AIDS-terápiák meghatározásában. A program számítógép-használók jelenleg százezer tagot és 170 000 számítógépet számláló, az egész világra kiterjedő önkéntes közössége, a World Community Grid által képviselt óriási számítástechnikai teljesítményt felhasználva működik. A közösség tagjai személyi számítógépük kihasználatlan üzemidejét ajánlják fel a célra. Bárki csatlakozhat a programhoz, és segíthet AIDS-terápiák kidolgozásában a www.worldcommunitygrid.org címen.

A World Community Grid számítástechnikai kapacitását arra fogják használni, hogy a HIV és a lehetséges gyógyszerek egymásra hatását vizsgálják. A cél olyan ellenszerek kialakítása, amelyekkel szemben a vírusban nem alakul ki gyógyszer-rezisztencia. A betegség kezelésében szóba jöhető gyógyszermolekulák, illetve a betegséget okozó mutáns vírusfehérjék száma hatalmas, de a köztük kialakuló kölcsönhatások mennyisége még további nagyságrendekkel nagyobb. A kölcsönhatások modellezése rendkívül számításigényes feladat. A projekt számítási műveletek milliárdjait fogja lefuttatni a vegyületek és a mutáns vírusfehérjék lehetséges kapcsolatainak elemzése céljából.

Korábban az idegen intelligenciákat kutathattuk gridrendszerben

Talán a legsikeresebb internetes gridprojekt a SETI@home volt, amelyet a kaliforniai Berkeley egyetem kezdeményezett. A SETI projekt földönkívüli intelligencia keresésére használta a résztvevők gépidejét. Az 1999-ben indított kutatás önkéntesei hihetetlen mennyiségű adatot futtattak számítógépeiken. A projekt összesen kétmillió önkéntese több millió dollárt és sok ezer munkaórát spórolt meg a tudományos kutatóknak.

Címkék: tech