Budapesten vizitál a BSA

A Business Software Alliance NagyvizIT elnevezésű programja az elkövetkező hónapokban Budapesten és Pest megyében folytatódik. Az Üzleti Szoftver Szövetség szakértői várhatóan több száz kis- és középvállalatot látogatnak meg a fővárosban és környékén.

A BSA NagyvizIT programjának első állomása Győr-Moson-Sopron megye volt. Az október közepe és november közepe között lezajlott, közel száz látogatás nyomán meglehetősen összetett kép rajzolódik ki a régió vállalatainak szoftvergazdálkodásáról.

A NagyvizIT program második állomására november 19-től kerül sor Budapesten és Pest megyében. A BSA ebben a régióban is több ezer levelet küldött és fog kiküldeni kis- és középvállalatok számára a szoftvergazdálkodással kapcsolatban.

A látogatások elsődleges célja, hogy a BSA pontos képet alakíthasson ki a magyarországi kis- és középvállalatok szoftvergazdálkodási gyakorlatáról, segítséget és tanácsot nyújtson a szoftvergazdálkodás kialakításában, valamint az esetleges illegális szoftverek felderítésében.

A látogatások során a szakértő a szoftvergazdálkodás elemeivel kapcsolatos kérdéseket tesz fel a vállalat vezetőinek, a válaszokat közösen értékelik, és együtt próbálják „diagnosztizálni”, illetve „orvosolni” a cég szoftvergazdálkodásának esetleges hiányosságait.

Ha azonban a BSA szakértője szándékos és komoly szabálytalanságokat fedez fel, és a vállalat vezetősége nem mutat együttműködési szándékot, a NagyvizIT látogatásnak kellemetlen utóhatásai is lehetnek.

Kirívó esetekben a szervezet kezdeményezheti az általa képviselt cégek szellemi tulajdonjogának jogi, illetve ha szükséges, hatósági úton történő érvényesítését. A BSA mindenképpen azt tanácsolja, hogy az érintett cégek mérjék fel az illegális szoftverhasználattal járó jogi és egyéb kockázatokat, és legalizálják szoftverállományukat.

Címkék: tech