Kurblis laptop 20 ezerért

Megkezdődhet a fejlődő világ diákjai számára kifejlesztett, darabonként 100 dollárba kerülő laptopok sorozatgyártása – jelentette be Nicolas Negroponte, a gyártó MIT Media Labs vezetője. A rikító zöld színű, robusztus kis gépeket Kofi Annan, az ENSZ főtitkára a globális szolidaritás kifejezésének nevezte.

Az olcsó laptop bemutatására az ENSZ tuniszi internet-csúcstalálkozóján került sor, ahol igen nagy sikert aratott a bejelentés.

A tervek szerint egy éven belül több millió példány készülhet el az olcsó gépekből, amelyekkel az észak és dél közötti információs szakadékot próbálják összekötni, és az ENSZ reményei szerint nagyban hozzájárulnak majd a fejlődő országok oktatásának megsegítéséhez. Az alacsony ár mellett a fejlesztők egyik fontos szempontja volt, hogy a gépek a civilizációtól távol, olyan helyen is használhatók legyenek, ahol nincs elektromos áram.

Áram nélkül a laptopot egy generátorként működő tekerőkar segítségével lehet üzemeltetni: egypercnyi tekerés után a gép akár negyven percig is üzemel. A laptopba egy 500 MHz-es, alacsony fogyasztású processzort és egy 1 GB-os memóriát szerelnek be. A kijelző színes és fekete-fehér üzemmódban is működik, ami az energiafelhasználás miatt lehet fontos.


Az áramellátás megoldott kérdés.

Operációs rendszerként egy ingyenes, nyílt forrású szoftvert szánnak a tervezők, de végleges döntés erről még nincs. Negroponte elmondta: nem ígérheti meg, hogy a gép pontosan 100 dollárba kerül majd, elképzelhető árnak a 115 dollárt jelölte meg, de arról biztosította hallgatóságát, hogy az ár idővel csökkenni fog.

A zöld gépnek becézett készülék képes hagyományos számítógépként is működni, de elektronikus könyvként is használhatják. A lehetőségei között szerepel a játékgép, illetve a tv funkció is.

A készüléknek komoly támogatói is akadtak, a nagy nevek közül a Google-t és Rupert Murdoch médiamogult is maga mögött tudhatja már a projekt vezetője.

Címkék: tech