Ha nincs rendszám, nincs büntetés?

Egyelőre megbecsülni sem lehet, mekkora bevételtől esnek el havonta a parkolási cégek és a Nemzeti Autópálya Rt. amiatt, hogy folyamatosan emelkedik az elülső rendszámtábla nélkül közlekedő, s a rendszámtábla nélkül parkoló gépkocsik száma.

A Népszabadság értesülése szerint a rendőrség még keresi a jogi megoldást arra, miként lehetne megakadályozni, hogy a bliccelő autósok lelepleződés esetén ne mondhassák azt: “Elnézést, épp most esett le a táblám, még nem volt időm újra felszerelni”.

Minden jel szerint azért szerelik le sokan autójuk elülső rendszámtábláját, mert így kívánják megelőzni, hogy a rendőrségi traffipaxok a gyorshajtásukról a járművük azonosítására alkalmas (azaz a rendszámot is tartalmazó) fotókat készítsenek. Mások azért teszik ezt, hogy az autópályák automata rendszámfelismerő rendszere ne azonosíthassa járművüket, azaz a társaság ne küldhessen fizetési felszólítást azért, mert nem vettek matricát, mégis használták az autópályát. A sztrádákon csak szemből fotózzák a matrica nélkül közlekedő autókat. A társaság azonban – az ORFK-tól kapott tájékoztatás szerint – a nem azonosítható autókról készült fotókat törli, így pontosan azt sem lehet megállapítani, hogy havonta hányan bliccelik el a fizetést az elülső rendszámtábla levételével.

Az utóbbi időben a főváros több fizetőparkolójában is találtak a járőröző rendőrök rendszám nélküli autókat. Kezdetben azt gyanították, hogy ellopták a rendszámtáblákat, de nem: egyes autósok a fizetőparkolókba állva azonnal leveszik és a csomagtartóba teszik mindkét rendszámtáblájukat. Hiába jön ez után már a parkolóőr, tábla hiányában nem tudja azonosítani a bliccelő autót, sem annak üzembentartóját, így a pótdíjfizetési felszólítást sem tudja kiküldeni a parkolási társaság.

Címkék: autó