Fapados készülékek és okos telefonok

MMS, polifonikus csengőhang, MP3-lejátszás, beépített fényképezőgép. Mind olyan funkció, amellyel a mai mobiltelefonok már rendelkeznek.

Az elmúlt tíz évben hatalmas fejlődésen ment keresztül a telekommunikáció világa. Talán még mindannyian emlékszünk az első generációs készülékekre, a nagy táskarádiókra. Tulajdonlásuk nagy presztízst jelentett, ám nem voltak túl praktikus készülékek. Napjainkra a dolgok megváltoztak, s hogy a telefonok mérete már jó ideje nem változik, annak nem technológiai korlátjai vannak, hanem praktikus okai, hiszen kisebb készülékek emberi ujjakkal már nem lehetnének kezelhetőek. A masinákban pedig már komplett operációs rendszerek működnek, amelyek segítségével képeket, videókat készíthetünk, s már zenét is hallgathatunk. Összeállításunkban eddig ajánlásokat adtunk különféle készülékekre, hogy milyen is legyen az első. A mobiltelefonoknál ezt nem tehetjük meg, hiszen mára már alapvető eszközzé vált, mégis időről időre kénytelenek vagyunk cserélni az amortizáció és a hihetetlenül gyors fejlődés miatt. Tehát lássuk, milyen legyen a következő készülékünk!

Fapados készülékek

A készülék megvásárlása előtt jó tisztában lennünk azzal, hogy pontosan mire is kívánjuk használni jövőbeli telefonunkat. Egyszerűen beszélgetésre, üzenetküldésre, vagy készülékünkkel képeket is kívánunk készíteni, illetve egyéb kényelmi funkcióra is igényt tartunk. Hovatovább telefonunkban egy komplett operációs rendszerre tartunk igényt, amely a számítógépek jó néhány funkciójával és eszközével rendelkezik már. Ha a legelső variánst választottuk, akkor a piacon kapható legolcsóbb készülékek bőségesen elegendőek számunkra, így a vásárlást már tízezer forint alatt megúszhatjuk. Ezen mobilok igen népszerűek, amelyet mi sem jellemez jobban, mint hogy a szolgáltatók gyakran már jelképes összegért megválnak tőlük, feltéve, ha a vásárló mellettük dönt. A vizsgált telefonok képesek SMS-, MMS-küldésre és a WAP használatára, valamint egyszerűbb Java-alkalmazások futtatására, illetve többszólamú csengőhangok lejátszására is. Kijelzőjük azonban gyakran kicsi és kis felbontású, amely csak monokróm képek megjelenítésére alkalmas.

Arany középút

Körülbelül húszezer forint környékén jelennek meg az első készülékek, amelyek a fentebb említett szolgáltatásokon kívül már egyszerű képek elkészítésére is alkalmasak. Míg az olcsó telefonokhoz is kapható külső fényképezőgép, mégis a fotózni vágyó olvasónak inkább ezeket a készülékeket ajánljuk, hiszen a beépített fényképezőgép lényegesen kényelmesebb, s árban is kiegyenlítődik a különbség. A mobiltelefonnal való fényképezés pedig egyre népszerűbb, hiszen az emberek a fontosabb események kapcsán már a mobiljukkal örökítik meg a pillanatokat az utókornak, mert az mindig kéznél van, így használata praktikus.

A viszonylag olcsó középutas készülékekben továbbá már néhol megjelenik a Bluetooth lehetősége is, amely szintén jól jöhet, ha „kéznél” van. A Bluetooth ugyanis egy rádiós szabvány, amely lehetővé teszi a vezeték nélküli adatcserét az egymástól kis távolságon belül elhelyezkedő egységek között, és mindezt maximálisan 1,2 Mbps sebességen teszi. A technológia segítségével tehát könnyen oszthatjuk meg képeinket és adatainkat a szolgáltató kikerülésével.
A felosztáson belül egy külön kategóriát képviselnek az ötvenezer forintos ársávban elhelyezkedő telefonok, amelyek immár 2 megapixeles képeket képesek készíteni, s négyszeres nagyításra is képesek, így jobb fényképek készíthetőek velük, amelyek még azonban így is bőven elmaradnak a digitális fényképezőgépektől. Tehát aki jó minőségű képet akar készíteni, az használjon fényképezőgépet!

A telefonok továbbá képesek kihangosításra, rövid frekvenciás rádióműsor és MP3-csengőhang lejátszására. Némelyikben található még MP3-lejátszó és bővíthető multimédia-kártya is, hogy minél több zenét legyünk képesek velük hallgatni. A félszázezer forintos telefonok további nagy előnye, hogy képesek a 3G technológia bizonyos fokú kihasználására is, változó mértékben.

Az okos telefonok

A felső kategória képviselői körülbelül százezer forint környékén kezdődnek. A korábban említett funkciókkal általában már mind rendelkeznek, s mindehhez járul még egy komplett Windows CE operációs rendszer, amely remekül szinkronizálható az otthoni számítógépünkön lévő Office-alkalmazásokkal. A fejlett operációs rendszerhez tehát már egy komplett PDA jár, amely inkább hasonlít egy hordozható számítógéphez, mint egy telefonhoz. A szoftver bonyolultsága folytán azonban a telefonokban is megjelentek olyan kellemetlen ismerősök, mint a lefagyás és a vírus. Elmondható, hogy minél bonyolultabb egy mag-rendszer, annál gyakrabban fagyogat, ám a felhasználó ezt gyakran elnézi, hiszen ez általában egy héten egyszer következik be, s cserébe rengeteg funkciót kap. A vírusok ennél kíméletlenebbek, hiszen mindenkire veszélyesek. Ám minél drágább a telefon, annál nagyobb lehet a kár.

Címkék: tech