xDrive – a BMW másik énje

Ugyan a BMW-t legtöbben hátsókerék-hajtásáért szeretik, azért van még más is. Úgy hívják, xDrive!

A BMW rajongók márkaszeretete mögött szinte mindenkinél ott áll a hátsókerék-hajtás. Nemcsak a gyorsulás, vagy a jobb irányíthatóság, de bizony a farolás, a driftelés is komoly hagyományokra tekint vissza a bajorok autóinál. Ha leesik a hó vagy az eső, sok BMW tulajnak mosolyra görbül a szájra, és indul kilinccsel előre kanyarodni.

Akadnak viszont olyanok is, akik a nagyobb stabilitást és az összkerék-hajtás által nyújtott további előnyöket kedvelik. Nekik az xDrive szó jelenti a megoldást. Így hívják a BMW összkerék-hajtási rendszerét, amiről meglehetősen keveset hallani. Ez a rendszer dolgozik az X5-ös, és az X3-as szabadidőautóban, valamint az 5-ös, és a 3-as sorozat limuzin és kombiváltozataiban is.

Tömören összefoglalva az xDrive rendszer egy elektronikus szabályzású lamellás tengelykapcsolót jelent, amely mindig az útviszonyoknak leginkább megfelelő nyomatékelosztást végez. Azért, hogy alapvetően ne veszítse el dinamikus vezethetőségét a BMW, normál egyenesfutás esetén 60:40 arányban oszlik meg a nyomaték a hátsó és az első tengelyek között. Szélsőséges esetekben az első és a hátsó tengely teljes mértékben leválasztható egymásról vagy éppen mereven össze is köthető. A nehezebb terepen kívül máshol is hasznos lehet a hajtás. Gyors reakcióideje jelentősen biztonságosabb kanyarvételt tesz lehetővé, azonnal korrigálja az alul – vagy túlkormányzottságból eredő negatív irányváltozásokat.

Fotó: Vezess.hu

Nem kell megijedni, az xDrive-val is lehet vadulni. Kikapcsolt menetstabilizálóval a laza, homokos talajon nagyobb gázadásra egyszerre indultak egy helyben forgásnak a kerekek, látványos porfelhőt hagyva magunk után, mindezt automata váltóval. A két háromliteres motor nagyon erős, nehéz lenne választani közülük. A benzines pirinyóval fürgébb csak, a dízel viszont szinte bármilyen fordulatról elemi erővel húz, az xDrive és az automata váltó érzésre fikarcnyit sem lassítja.

Aki összkerék-hajtású autóban gondolkozik, annak muszáj kipróbálni az xDrive-os BMW-t. Élményben szinte egyáltalán nem csorbítja a hátsókerék-hajtású testvérek erényeit, viszont számtalan előnyös tulajdonsággal bír. Ráadásul mindjárt esik a hó!

A technológiáról itt olvashat bővebben.

Címkék: autó