VoIP megoldások hazai műhelyből

A Voice over IP (VoIP) átviteli protokoll terjedése lehetővé teszi az adat, a hang és a kép egységes, csomagkapcsolt infrastruktúrán való továbbítását, új lehetőségekkel gazdagítva a vállalatok és intézmények szolgáltatási és alkalmazási palettáját.

Az elemzők várakozásai azt mutatják, hogy az évtized végére valamennyi telefonhívás IP hálózaton kerül továbbításra. A Synergy Research és az IDC piackutató cég szerint az EMEA régióban (Európa, Közel-Kelet, Afrika) a teljes alközponti piacot tekintve a Cisco a negyedik legnagyobb gyártó, míg IP telefóniában 44,1%-os részesedésével piacvezető.

Az IP-kommunikáció térhódítása töretlen ütemben halad: míg az első egymillió Cisco IP telefon három év alatt került értékesítésre, a közelmúltban már csak négy hónap kellett ahhoz, hogy az ötmilliót követően a hatmilliomodik készülék – az ausztrál Westpac banknál – gazdára találjon.

Alkalmazások IP telefonokra

A vezetékes telefonoknál megszokott konferenciabeszélgetés, hívásátirányítás vagy hangposta szolgáltatás az IP telefóniában egységes üzenetkezeléssel, videotelefóniával és személyre szabott beállításokkal egészül ki. Az egységes üzenetkezelés lehetővé teszi, hogy a beérkező üzenetek – legyen szó e-mail, fax vagy hangpostaüzenetről – mind a telefon képernyőjén, mind a számítógépes levelezőprogram postafiókjában elérhetők legyenek. A telefonok nyitott architektúrájú fejlesztőfelülete megengedi, hogy az igényeinek megfelelően programozzák őket: az IP telefonok nagyméretű LCD kijelzőjén kívánságra internetes tartalmak, például telefonkönyv, tőzsdei információk, pénzügyi hírek vagy vállalati hírlevelek is megjeleníthetők.

A Cisco és alkalmazásszállítója a TC&C által ma bemutatott IP telefóniás megoldásai között megtalálható többek között az online tartalommegjelenítés, a beszélgetésrögzítés és a díjszámlálás. A TC&C újdonságként mutatta be a Cisco Contact Centerek meglévő vállalatirányítási rendszerekhez (SAP) illesztése terén működő megoldását is.

Címkék: tech