Virtuális operációs rendszert tervez a Microsoft

A Microsoft versenytársai új stratégiát dolgoztak ki: ha nem lehet operációs rendszer szinten visszaszorítani a Windowst és az Office-t, akkor marad a világháló és a nyílt forráskód. A Microsoft azonban lépéselőnyre tett szert azzal, hogy bejelentette az új internetes stratégiáját.

Az utóbbi évek legnagyobb kihívása – amellyel eddig a Microsoft szemben találhatta magát – az internet és az interneten mozgolódó kis és közepes cégek kevéssé összehangolt, de igen hatékony támadása. A Google ugyan még nem fedte fel titkait, de a redmondi „szoftvergyár” vezetői úgy döntöttek, megelőzik a jól taktikázó online keresőt.

Bill Gates kedden kiterítette lapjai egy részét, és bejelentette, hogy a jövő operációs rendszere interneten keresztül elérhető szoftverekre alapozódik majd. Nem lepődtünk meg a bejelentésen, hiszen hónapok óta folyik a találgatás, hogy mit is főznek a Google konyhájában. Azt sikerült megtudni, hogy valamiféle operációs rendszert készít a megizmosodott internetes vállalkozás, de azt csak találgattuk, hogy ez majd interneten lesz elérhető.

Bill Gates jó időben jelentette be a Windows Live és az Office Live verzióit, mert így elvette a parti irányítását az ellene szövetkezőktől. Gates kiterített lapjai mellett láthatóan tartogat még számos meglepetést, és az is lehet, hogy a most hevesen tiltakozó konkurenseket ezzel a lépéssel arra is kényszeríti, hogy felfedjék terveiket.

Gates mellett a Lotus Notes szülőatyja, Ray Ozzie is bábáskodik az új „Live” szolgáltatások megszületésében, mivel cége néhány hónapja csatlakozott a Microsoft Office fejlesztői részlegéhez.

A Google lépéshátrányban

Szakértők szerint, a Google-től várt bejelentés helyett Gates vette ismét a kezébe az irányítást.
A Microsoft ezzel elvette azt a lehetőséget a riválisaitól, hogy innovációban előbbre járónak mutassák magukat, illetve hogy bizonyítsa, hogy átlátja az ellene szőtt tervekben rejtező csapdákat.

A nem is olyan régen összeölelkező Sun és Google együttműködése mögött sejthető online office-rendszer kifejlesztése így már nem okozhat majd akkora meglepetést és sajtóvisszhangot, mivel a Microsoft már bejelentette saját rendszerét ezen a területen.

Igazi nagy meglepetést talán csak egy olyan rendszer megjelenése okozhatna, aminek működéséhez már nem szükséges a Microsoft operációs rendszere, csupán egy böngésző.

Nem elképzelhetetlen, hogy a Google már dolgozik egy olyan rendszeren, amely eléréséhez csupán egy ilyen kommunikátor program szükséges. Ennek óriási előnye a mobilitás lenne.
Az eddig megszokott méretű számítógépeket gyakorlatilag teljesen feleslegessé tenné, hiszen az operációs rendszer és a mindennap használatos programjaink valahol egy világhálós szerveren helyezkednének el, gondos felügyelet alatt.

Előnyök és lehetőségek

Óriási távlatok nyílnak meg az ISP-k és szerverfarmok számára, hiszen az autentikációs és kommunikációs programok lennének csupán gépeinken, az összes többi, virtuális szoftverhasználat mellett, valahol máshol – online elérhető formában – helyezkedne el.

A virtuális operációs rendszer ellophatatlan, tehát minimális előfizetési összeg mellett óriási haszonnal kecsegteti a kifejlesztőjét. Nem kell sokszorosítani, dobozolni, kiszállítani. Nem vagyunk messze ettől a megoldástól, főleg most, hogy a Microsoft úgy döntött, megteszi az első lépést az immáron nem „álomszerű” virtuális operációs rendszer kifejlesztésére.

Az ellenzők szerint halott a virtuális Windows

Az ellenzők azt mondják, hogy a Microsoft Live programja “halott”, hiszen számos országban nincs megfelelő internet penetráció, szélessáv, sőt esetleg internetes infrastruktúra sem. Ezeket a problémákat a Microsoft virtuális operációs rendszere nem képes áthidalni. A cég stratégiai tervezői ezekbe az országokba tervezték az olcsó, de “buta” lokalizált Windows-okat, amiből szintén milliószám lehet eladni, abban az esetben, ha megfelelő eszközökkel – szerzői jogvédelem – rákényszeríthető a felhasználók széle tábora a legális programok használatára.

Címkék: tech