Hódít a vezeték nélküli iroda

Magyarországon is egyre több vállalat cseréli le kábeles rendszerét vezeték nélküli megoldásokra.

A hiedelmekkel ellentétben a vezeték nélküli iroda nem a nagyvállalatok kiváltsága, hanem a kisvállalatok dinamikus növekedését támogató, a hagyományos megoldásoknál költséghatékonyabb technológia – derül ki a felmérésekből és a piaci szereplők értékesítési adataiból.

Európa vezető szerepet tölt be a világon a vezeték nélküli hozzáférések terén – derül ki az IDC, a vezető informatikai piackutató és tanácsadó cég felméréséből. Az IDC kutatása szerint a WI-FI hálózatok elterjedésének köszönhetően a mobil PC-eladások is rohamosan fognak növekedni a kontinensen. A felmérés szerint a mobil megoldások legjobban az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régióban fognak tovább terjedni: a 2004-es évhez képest idén 34 százalékos növekedés várható. Közép- és Kelet-Európában valószínűleg még meredekebben nőnek majd az eladási adatok: az IDC előrejelzése szerint a CEMA (Közép-Európa, Közel-Kelet és Afrika) régiós notebook-piacon éves szinten 62 százalékos növekedés várható 2005-ben. A vezeték nélküli hálózatok a hazai kis- és középvállalatok körében is egyre népszerűbbek.

Az Intel felmérésben vizsgálta a mobil irodával kapcsolatos vállalati tapasztalatokat. Dolgozói arról számoltak be, hogy az Intel Centrino alapú noteszgépek használatával megváltoztak munkavégzési szokásaik, és átlagosan heti 2,5 munkaórát takarítottak meg. A vezeték nélküli csatlakozást lehetővé tevő notebookokat ugyanis olyan helyeken is használni kezdték, ahol ez korábban nem volt megoldható vagy nem volt jellemző: például repülőtereken, hotelekben, kávézókban, nyilvános parkokban.

Címkék: tech