Újra támad a Mytob vírus

A múlt hét folyamán 8 új Mytob változat jelent meg. Egyes szakértők szerint ez a támadás a víruscsalád újabb terjedési hullámát jelzi.

A Trend Micro, egy új, már terjedő Mytob változatot fedezett fel: a WORM_MYTOB.LL férget. Bár a WORM_MYTOB.LL támadása viszonylag ártalmatlan, David Kopp, a TrendLabs Europe vezető vírusvédelmi kutatója elővigyázatosságra szólítja fel a felhasználókat. „Amint azt láthattuk a korábbi rosszindulatú kódok: például a ZOTOB, RBOT és más gyorsan terjedő féregcsaládok esetében a Mytob.LL további támadásokat készíthet elő.

A Mytob.LL csökkenti a rendszerleíró adatbázisban az Internet Explorer biztonsági vagy megbízható webhelyekhez tartozó beállításait, így a számítógépet sebezhetőbbé teszi a jövőbeli támadásokkal szemben.” – mondta Kopp. A Mytob.LL minden egyes fertőzése tovább erősíti a víruscsalád által használt hatalmas bothálózatot. – tette hozzá Kopp.

A Mytob egyébként az egyik legjobban mutálódó féreg, amit megfigyeltek a szakértők. A toplistákon is igen jó helyen szereplő kártevők titka pont ez a variabilitás, amely segítségével könnyen továbbfertőzi a már megtámadott gépeket és hálózatokat.

Címkék: tech