Európában beelőzött a Google-könyvtár

A Google nyolc európai országban elindította digitális könyvtárát, jóval megelőzve az EU által tervezett Európai Digitális Könyvtár startját.

A Google hivatalosan a frankfurti könyvvásáron indította el európai digitális könyvtárát. A szolgáltatás már elérhető Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában, Ausztriában, Svájcban, Belgiumban és Spanyolországban, miután korábban Nagy-Britanniában és az Amerikai Egyesült Államokban is megkezdte működését.

A Google Print-szolgáltatás segítségével a felhasználók a könyvtárak beszkennelt könyvei után kutathatnak az interneten.

A Google „támadására” válaszolva – elsősorban az angol nyelv dominanciájától félő franciák nyomására – idén szeptemberben Viviane Reding kommunikációs EU-biztos bejelentette, hogy Brüsszel saját könyvdigitalizáló projektet indít.

Korábban a Francia Nemzeti Könyvtár igazgatója, Jean-Noel Jeaneney szólította fel európai ellentámadásra az EU-tagállamokat, mondván, hogy Amerika dominanciája a kultúra területén veszélyessé válhat a fiatalok számára. Maga a francia államfő Jacques Chirac is arra kérte az EU-t, hogy indítsa el az Európai Digitális Könyvtárat. Kérését egy, a bizottsághoz intézett levéllel nyomatékosított, amit a magyar, német, olasz, spanyol vezetők is aláírtak.

A Google-szolgáltatás azzal adta a legnagyobb támadási felületet, hogy az USA-ban és Nagy-Britanniában szerzői jogokkal védett könyveket is beszkenneltek. Tavaly augusztusban egy több mint 8000 szerzőt képviselő csoport beperelte a Google-t jogsértő magatartása miatt, ezután a szkennelések abbamaradtak.

Az európai Google Print segítségével jelenleg csak kevés könyvet lehet teljes terjedelemben letölteni, a legtöbb keresés pár oldalas tartalmat és vásárlási információt generál csupán.

Címkék: tech