“Független” felmérés: a Windows olcsóbb a Linuxnál

A Microsoft büszkén jelentette be, hogy egy újabb felmérés ismét igazolta a Windows gazdaságosságát. A tanulmány pártatlan mivolta azonban némiképp megkérdőjelezhető.

A szoftvercég közleményben számolt be a felmérés eredményéről, amelyben a nagyobb biztonságot, az alacsonyabb költségeket, illetve a kisebb kockázatot emelik ki, mint a Windows operációs rendszer előnyeit. Ez a három tényező pedig általában a három legfontosabb szempont a vállalatok számára, így a Microsoft szerint egyértelmű saját operációs rendszerének fölénye, vagyis a Linux hátránya. A szoftvercég szerint ezt a Cole Taylor Bank belső tanulmánya is alátámasztja, amely az összegyűjtött adatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy egy Linux-alapú rendszer kiépítése és fenntartása 20 százalékkal növelné meg a költségeket a Microsoft-féle megoldáshoz képest.

“Megfelelő tudással rendelkezünk a Windows-alapú megoldások biztonságos és gyors kezeléséhez, a Linux esetében azonban amennyiben meg szeretnénk győződni rendszerünk biztonságosságáról, külső tanácsadókra vagyunk kénytelenek támaszkodni” – jelentette ki Stephen Shaffer, a Washington melletti Dulles Nemzetközi Repülőtér szoftveres rendszerekért felelős igazgatója, aki tehát szintén a Windows mellett tette le voksát.

Mindez a szoftveróriás növekvő elfogadottságáról tanúskodik, ám – amint arra a The Register cikke is felhívja a figyelmünket – nem feledkezhetünk meg a vállalatok összefonódásáról és a háttérben meghúzódó érdekekről. Az említett felmérést ugyanis az az indiai Wipro Technologies készítette még június elején, amelyet egyáltalán nem lehet pártatlannak minősíteni, hiszen évek óta gyümölcsöző kapcsolatot tart fenn a szoftveróriással. Nem véletlen, hogy a két vállalat stratégiai együttműködéséről a Wipro, illetve a Microsoft weboldalán is megbizonyosodhatunk, sőt, egy három évvel ezelőtti bejegyzés szerint Bill Gates olyannyira fontosnak tartotta ezt az együttműködést, hogy már egy IBM elleni szövetség létrejöttéről beszélt.

A felmérés kapcsán tehát egyedül azt a tanulságot szűrhetjük le, hogy a Microsoft továbbra is minden lehetőséget megragad riválisának visszaszorítására, és korábbi álláspontjának változására – legalábbis ezen a téren – egyhamar nem számíthatunk.