Élet-Stílus

Debrecenben Leonardo monumentális szobra

Csütörtökön megnyílt a debreceni MODEM-ben Az igazi da Vinci című kiállítás, amely a reneszánszkori polihisztor gondolkodásmódját mutatja be.

A világban számos da Vinci-kiállítás “kering”, a csütörtöktől Debrecenben látható tárlat azonban különbözik ezektől, ugyanis Leonardo da Vinci gondolkodásmódját mutatja be – mondta Paolo Galluzzi Az igazi da Vinci című kiállítás kurátora Debrecenben. A korábban Firenzében, majd Tokióban bemutatott kiállítás nem kevesebbre vállalkozik, mint megjeleníteni a koncepciót, amellyel a géniusz igyekezett egymásba integrálni azokat a törvényeket, amelyek az ember és a természet működését szabályozzák – mutatott rá az olasz professzor.

Leonardo da Vinci élete, munkássága, művészete nagyban különbözik attól a képtől, amit róla egy mai sikerregény felmutat – mondta Galluzzi A da Vinci kód című könyvre utalva. Leonardo igazi arca a geometrián alapul, számára a geometria az a nyelv, amivel le akarja írni a világot – hangsúlyozta a kurátor.


Debrecenben Leonardo monumentális szobra 1

Tájékoztatása szerint a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Galériában megrendezett kiállításon két eredeti Leonardo-művet láthat majd a közönség. Az egyik egy fiatalkori tanulmánya a művésznek, amelyet a firenzei Uffizi képtár adott kölcsön. A több mint 2 milliárd forint biztosítási értéket képviselő lap, amelyen Leonardo 1480 körül készült, műszaki tanulmányokat és emberalakokat tartalmazó vázlatai láthatók, a reneszánsz zseni első műve, amelyet magyarországi kiállításra külföldről kölcsönadtak.

A másik mű Budapestről, a Szépművészeti Múzeumból való, egy kis lovas bronzszobor harcossal, amit egyébként a XIX. században egy magyar szobrász vásárolt meg Olaszországban, és hozott haza. A kurátor szerint a debreceni kiállítás igazi szenzációja a Francesca Sforzának ajánlott hatalmas lófigura, a Kolosszus, amely soha nem készülhetett el a művész által megálmodott formában: 1515-ben rajzolta meg Leonardo, de az eredetileg tervezett bronzszobor helyett csak egy agyagváltozatig jutott, így igazi pompájában ő sem láthatta soha.


Debrecenben Leonardo monumentális szobra 2

Most kifejezetten a debreceni kiállításra építették meg firenzei és genovai mesterek üveggyapotból a hét és fél méteres lószobrot, amelyet a kiállítás ideje alatt a debreceni Modem előtt tekinthetnek meg az érdeklődők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik