„Az egyik legnagyobb szurkolónk” – kedvenc focicsapata is elbúcsúzott Karsai Dánieltől

Politikusok és közéleti szereplők is gyászolják a halálos betegségben elhunyt alkotmányjogászt.

Klubunk megrendülten értesült egyik legnagyobb szurkolónk, Dr. Karsai Dániel haláláról” – írta a Vasas FC vasárnap a Facebookján. Az ALS nevű halálos betegségben szenvedő alkotmányjogász szombaton hunyt el, de még az utolsó időszakban is rendszeresen beszélt arról, hogy a kedvenc focicsapata a Vasas, és ameddig tehette, személyesen is kilátogatott a meccsekre.

Karsairól több politikus is megemlékezett. Karácsony Gergely főpolgármester azt írta, hogy a 47 éves korában elhunyt jogász „személyes történetével, ernyedő testében is csillogó elméjével, legyőzhetetlen hitével és tenni akarásával felrázta és gondolkodásra késztette a magyar társadalmat egy valóban közös ügyünkben, ami túl sokáig volt tabu”.

A Tisza Párt azért mondott köszönetet, mert Karsai megmutatta, hogy „milyen a céljainkért harcolni még úgy is, ha napról-napra nagyobb a küzdelem” és hogy „milyen végtelen erőforrás áll rendelkezésünkre akkor, amikor a küldetésünket teljesítjük”.

Jámbor András, a Szikra Mozgalom országgyűlési képviselője szerint „Karsai Dániel újraalkotta a méltóságról, az akaratról és a küzdelemről alkotott fogalmainkat (…) Ő is dönthetett volna úgy, hogy nem küzd. De küzdött az igazságért, ami neki és a sorstársainak jár. A döntésért saját életünk fölött”.

Botka László szegedi polgármester úgy jellemezte Karsait, hogy „élete során rendkívüli munkásságával, elhivatottságával és emberségével sokak számára példakép volt. Szeged városa tisztelettel adózik előtte”, és mellé a jogász utolsó facebookos bejegyzéséből idézett.

Jakab Péter, a Nép Pártján elnöke úgy fogalmazott: „Doktor úr elment. Az utolsó jogi csatát nem nyerte meg. Az emberi, morális küzdelmet azonban igen! Magasan!”

Kunhalmi Ágnes, az MSZP parlamenti képviselője nagyszerű embernek nevezte Karsait, akihez valahányszor problémával fordult, mindig szívvel-lélekkel segített. Hozzátette: „küzdelme tovább él, mindannyiunknak feladata van vele.”

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke bejegyzésében arról olvashatunk, hogy Karsai „megrendítően szépen, kitartóan küzdött a jogért, hogy, ha kell, akkor méltósággal fejezhesse be az életét, hogy dönthessen arról, hogy mikor nyitja ki azt az ajtót, hogy mikor lép át rajta, ha az ajtón inneni élet már rosszabb a halálnál. Nem engedték neki.”

Az LMP egy rövid közleményben búcsúzott Karsaitól emberjogi aktivistának nevezve őt, aki méltósággal viselt betegsége alatt sem adta fel a harcot.

A politikusok mellett közéleti szereplők is megszólaltak. D. Tóth Kriszta újságíró szerint még úgyis elmondhatatlanul megrendítő Karsai halála, hogy tudtuk, hogy eljön ez a nap. „Hálás vagyok Karsai Dánielnek szálfaegyenességéért, az elsőtől az utolsó percig képviselt emberségéért, végtelen alázatáért, és azért az erőért, amit  az ország legtávolibb pontján is éreztünk, mindannyian” – tette hozzá. A jelenleg maga is rákkal küzdő Szentesi Éva író pedig azt írta: „remélem, van olyan univerzum, amelyben több a Karsai Dánielhez hasonló, bátor ember”.

Kapcsolódó
Karsai Dániel utoljára arról írt, hogy ő nem szeretne sem Putyin, sem a szenvedés szolgája lenni
Az ALS-szel küzdő alkotmányjogász egy nappal később hunyt el.