Kedden indul az új ügyeleti rendszer Budapesten – ezt kell tudni róla

Az ország más területein már másfél éve működik.

Október elsejével Budapesten is működésbe lép az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által biztosított új ügyeleti rendszer.

A mentőszolgálat közleménye szerint a nap 24 órájában elérhető lesz a 1830-as központi ügyeleti szám, amit abban az esetben kell hívni, ha a háziorvos rendelési idején kívül jelentkező, és a következő háziorvosi rendelésig nem halasztható egészségügyi probléma alakult ki. Életveszély esetén továbbra is a 112 hívása jelenti a legjobb megoldást.

Az erről szóló közlemény szerint az új alapellátási ügyeleti rendszer egyik előnye, hogy nem a betegnek kell keresnie a megfelelő ellátást, hanem a 1830-as számon egy szakember segít és megadja a beteg számára legjobb megoldást, továbbá eltűnnek a kerület-, illetve városhatárok: amennyiben szükséges, a beteget arra az ellátóhelyre irányítják majd, amely éppen hozzá a legközelebb van.

Az OMSZ kiemelt célkitűzése, hogy az egységes alapellátási ügyelet – hasonlóan a már csatlakozott vármegyékhez – a fővárosban is minden betegnek egyszerűen elérhető, állapotának, szükségleteinek megfelelő, magas színvonalú ellátást biztosítson. Az ország más területein már másfél éve működő új ügyeletben eddig már több mint 900 ezer beteg kapott szakszerű ellátást.

Dr. Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója elmondta, hogy minden tárgyi, személyi feltétel adott az október elsejei induláshoz. Hozzátette, köszönet jár a rendszer kiépítését és stabil működését biztosító bajtársaknak, háziorvosoknak, szakdolgozóknak és a háttérfeladatokat ellátóknak. A működési és betegforgalmi adatokat a jövőben is folyamatosan elemzik annak érdekében, hogy a 1830 hívásfogadó kapacitása és az ügyeleti ellátó helyek erőforrásai mindenkor megfeleljenek a betegek szükségleteinek.

A legfontosabb tudnivalók a mentők honlapján is elérhetők.