Török Gábor szerint a kegyelmi ügyhöz hasonlóan a Fidesz politikájának magját kezdi ki Orbán Balázs nyilatkozata

Török úgy látja, a nagy kérdés most az, hogy a miniszterelnök politikai feddése elegendő lesz-e. 

Ismét Orbán Balázs nagy vihart kavart nyilatkozatáról írt Török Gábor politikai elemző. Mint ismert, a miniszterelnök politikai igazgatója a Mandiner műsorában arról beszélt, hogy Magyarország Ukrajnával ellentétben nem védekezett volna egy orosz katonai agresszióval szemben, hogy megvédje az „értékes magyar életeket”, ami után Magyar Péter lemondásra szólította fel, Orbán Viktor reggeli interjújában pedig megdorgálta.

Orbán Balázs végül bocsánatot kért a világsajtót is megjárt eszmefuttatása miatt, ám Török Gábor szerint ez nem biztos, hogy elég lesz.

A felvétel megjelenésekor világos volt, hogy ezek a mondatok méretes politikai öngólok. Ilyen hibát profi politikus csak nagyon ritkán követ el, a hiba politikai súlyát talán leginkább Márki-Zay Péter 2022-es partizános válaszához lehetne mérni

– írta az elemző, felidézve az ellenzéki összefogás egykori miniszterelnök-jelöltjének kijelentését, melyben leszögezte, hogy amennyiben a NATO azt kéri, kormánya katonákkal is segítené az ukránok honvédi háborúját. Török szerint „a nem szabad harcolni az erősebb ellen” akár védhető álláspont is lehetne, ám politikailag nem az, főleg nem egy olyan politikai párt politikusa számára, amely a szuverenitásból és a szabadságharcainkból vezeti le az identitását. „Pontosan azért az év politikai hibája ez a nyilatkozat, mert a Fidesz politikájának alapját, magját kezdi ki, hasonlóan ahhoz, ahogy a kegyelmi ügy tette a kormányzati családpolitikával” – ismételte meg egy korábbi kijelentését.

Török szerint az, hogy a kormányfő 24 órán belül maga reagált a történetre, jól mutatja, hogy a Fidesz is tisztában van az ügy súlyával. „Nem érdemes azt gondolni, hogy ne lenne jelentős a miniszterelnöki megszólalás: a politikai szótárban a »hiba« nagyon súlyos beismerés” – hangsúlyozta Török, aki szerint a nagy kérdés most az, hogy ez a politikai feddés elegendő lesz-e.

Ha igaz az, hogy ez az ügy a kegyelmi botrányhoz hasonló veszélyeket rejt a Fidesz számára, mert elbizonytalanítja, bomlasztja, megosztja a saját táborát is, ráadásul szinte lehetetlenné teszi a jövőben ezekkel a mondatokkal való együttélést az összes nemzeti ünnepünkön, akkor a politikai költség-haszon mérlegelés során szerintem még mindig nyitott a kérdés: elegendő-e félreértésről beszélni, vagy el kell határolódni a szövegtől, sőt, akár a beszélőtől is a nagyobb politikai károk elkerülése érdekében. A következő napoknak ez az alapkérdése

– magyarázta Török.