Nincs börtönben és templomba is járhat a pedofíliával vádolt SZ. atya

A volt görögkatolikus pap nem tett vallomást a Debreceni Törvényszéken.

Sz. atya, a pedofil bűncselekményekkel vádolt volt görögkatolikus pap nem tett vallomást a Debreceni Törvényszéken, bűnösségét nem ismerte be, személyi körülményeiről sem nyilatkozott. A Hajdúdorogi Főegyházmegye hivatásától eltiltott egykori áldozópapját súlyos bűncselekményekkel vádolják: többrendbeli szexuális erőszakkal és kényszerítéssel, áldozatai 18 év alattiak, sőt: 9 és 12 éves gyermekek is akadnak köztük. Beismerés esetére 12 év fegyházat ajánlottak neki, de nem fogadta el.

A volt hajdúnánási és bagaméri pap a súlyos vád és az esetlegesen szabadságvesztés ellenére még egyetlen percet sem töltött letartóztatásban. A Debreceni Törvényszék a Magyar Hang érdeklődésére közölte: a férfit 2023. januári elfogása után őrizetbe vették, majd szabadlábra helyezték. Két hét után került bűnügyi felügyeletbe, amelyet idén január végén feloldottak.

Nem állítható, hogy összefüggés van a két dolog között, de tény: idén február 2-án robbant ki a kegyelmi botrány, és Novák Katalin köztársasági elnök lemondása után két nappal ismét kényszerintézkedést rendeltek el Sz. atyával szemben; újra bűnügyi felügyeletbe került, ez azóta is érvényben van.

A bűnügyi felügyelet azt jelenti, hogy Sz. nincs teljesen elzárva a külvilágtól: a számára kijelölt ingatlant és udvarát a bíróság előzetes engedélye nélkül csak meghatározott időközökben, a mindennapi élet szükségleteinek biztosítására hagyhatja el. Ez vonatkozik vasárnapra is, vagyis felkeresheti a templomot – derült ki a bíróság tájékoztatásából. Sz. nyomkövetőt sem visel. Hogy viszonylag enyhe a kényszerintézkedés, az a büntetlen előéletének és együttműködő magatartásának is betudható. A nyíregyházi rendőrök szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

Mint ismert, egyes szülők szerint az egyház sokáig vonakodott lépni Sz. atya ügyben. Annak okán, hogy Sz. templomi szertartásokon részt vehet, kíváncsiak voltunk: eltiltott papként milyen szolgálatot végez, illetve az egyház gondoskodik-e róla anyagilag. „Az illető 2023 óta nem papja az egyháznak”, hivatalos kapcsolatban sem állnak vele. Papi tevékenységtől el van tiltva, szolgálatokat sem végezhet – írta a főegyházmegye. Hozzátették: „Egyházunk végtelenül sajnálja az esetet. Azóta számtalan erőfeszítés történt, hogy ilyen soha ne fordulhasson elő újra.” Egyebek mellett „Bízom benned!” címmel indítottak gyermekvédelmi programot.