Elutasította Hadházyék olimpiai népszavazását a Fővárosi Választási Bizottság

Jogorvoslatot fognak kérni.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata pályázatot nyújtson be a 2036. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?” – erről szerettek volna Hadházy Ákosék népszavazást, de a Fővárosi Választási Bizottság elutasította a kérdést.

Hadházy azt írja, természetesen nem hagyják annyiban, jogorvoslatot fognak kérni a szerintünk hibás határozat ellen, illetve ha kell, beadják újra. Az FVB azzal az érveléssel tagadta meg a kérdés hitelesítését, hogy az nem egyértelmű, hiszen az olimpiai kandidálás folyamata hosszú és bonyolult. „Szerintünk meg ez mindegy, a választópolgárok pontosan el tudják dönteni, hogy akarnak-e olimpiát vagy sem, és erre kötelezhetik a fővárosi közgyűlést” – írja Hadházy.

Mi hiszünk abban, hogy a budapestieknek kell meghozniuk azt a döntést, akarnak-e olimpiát, ezt nem lehet rájuk erőltetni. Jelenleg azonban fennáll a veszélye annak, hogy Orbán Viktor kormánya megzsarolja a főváros minden tekintetben sarokba szorított vezetését, és kicsikar tőlük egy támogató nyilatkozatot. Biztosak vagyunk benne, hogy ez nagyon sokba fog kerülni az adófizetőknek, de a politikai ára még nagyobb lesz.

Hadházy azt írja, több fővárosi ellenzéki országgyűlési képviselővel és kerületi polgármesterrel azért nem országos népszavazást kezdeményeztek, mert az országos népszavazás a parlamentet kötelezné, de olimpiára városok pályázhatnak.