Júliusban helyezték ki, azóta sem élesítették az új budapesti traffipaxokat

Karácsony Gergely nyáron arról írt, hogy heteken belül éles üzemben bírságolhatja a rendőrség a szabályszegő gépjárművek üzemben tartóit. Az ORFK válasza alapján viszont még mindig a tesztüzem zajlik.

A Budapesten kihelyezett új, fixen telepített sebességmérő kamerák a technikai feltételeknek megfelelnek, a közúti jelölőtáblák kiszerelése megtörtént, de arra vonatkozóan nincs információja a fővárosnak, hogy a traffipaxok már mérik-e az arra haladó járműveket, közölte a 24.hu érdeklődésére Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Karácsony Gergely még július elején jelentette be, hogy a korábban tervezett 45, egy-egy sáv mérésére alkalmas kamera helyett 26 olyan modernebb sebességmérő kamerát telepítenek, amelyek összesen 46 sáv forgalmát képesek figyelni. Ezek összesen 17 helyszínen mérik majd az autókat. A főpolgármester azt is közölte akkor, hogy „a következő hetekben kerül sor arra, hogy éles üzemben immár bírságolja is a rendőrség a szabályszegő gépjárművek üzemben tartóit.” Bár ezek alapján Karácsony azzal számolt, hogy a traffipaxok legkésőbb augusztus elején működni fognak, a rendőrség lapunknak megküldött válaszai alapján ez még mindig nem valósult meg.

Az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK) arról kérdeztük, hogy a sebességmérőket élesítették-e már, illetve ha nem, akkor mikor történik ez meg. Erre úgy feleltek, hogy

a főváros által biztosított kamerák telepítési helyszíneinek egyeztetésében, a szakmai véleményalkotásban az Országos Rendőr-főkapitányság folyamatosan részt vesz. Amennyiben a kamerák a technikai feltételeknek megfelelnek, és alkalmasak arra, hogy a VÉDA-rendszerbe kapcsolják azokat, akkor a rendőrség mindent elkövet, hogy erre mielőbb sor kerüljön.

Mivel a levél nem volt teljesen egyértelmű, másodszor már azt kérdeztük a rendőrségtől, hogy a fővárosnak kell-e bármit még tennie ahhoz, hogy üzembe helyezzék a traffipaxokat, illetve vannak-e már olyan helyszínek, ahol mérik is a sebességet az új eszközökkel.

Válaszukból kiderült, hogy a traffipaxok már működnek, de még nem bírságolják az autósokat. Az ORFK szerint ugyanis bár a főváros által biztosított kamerák telepítése és az előjelző táblák kihelyezése megtörtént,

a kamerák integrációs tesztelése és az eszközök működésének tesztüzemben történő elemzése és értékelése – a kamerákat üzemeltetővel együttműködve – folyamatban van.

Karácsony Gergely a tavalyi Árpád hídi halálos balesetet követően jelentette be, hogy 45 új sebességmérő kamera lesz Budapest útjain, majd az idén július eleji újabb tragédia után közölte, hogy ezek telepítése már zajlik. Minden valószínűség szerint azonban már csak a következő ciklusában élesíthetik azokat.