Török Gábor szerint Orbán Balázs az év legnagyobb politikusi hibáját követte el, amikor azt ecsetelte, hogy Magyarország nem védekezett volna egy orosz agresszióval szemben

Rácz András pedig a nyilatkozatot végtelenítve játszaná minden fideszes március 15-i és október 23-i megemlékezés idején, ha ellenzéki erő politikai tanácsadója lenne.

Brüsszelt elfoglalnánk, de itt nem védekeznénk. Nekem ez tűnik eddig az év legnagyobb politikusi hibájának

– így hangzik Török Gábor gyorselemzése azzal kapcsolatban, hogy Orbán Balázs szerint Magyarország Ukrajnával ellentétben nem védekezett volna egy orosz katonai agresszióval szemben.

A politikai elemző szerint nem hiba ezt gondolni, „de politikusként ezt mondani bizony elég magas labda.”

Rácz András Oroszország-szakértő is úgy fogalmazott a közösségi oldalán:

Na jó, akkor most már tudjuk is, amit eddig csak sejtettünk: a kormány nem védené még Magyarországot egy orosz támadással szemben.

Megjegyezte, ha Ukrajna nem védekezett volna, akkor még többet veszített volna, konkrétan az ország függetlenségét és szuverenitását. „Bizony, azt a szuverenitást, amire a magyar kormány mostanában oly kényes, bár igaz, hogy Oroszországgal szemben pont nem” – fűzte hozzá.

Arról is írt, hogy mára pontosan tudjuk, hogy a kezdeti orosz cél is Ukrajna teljes alávetése volt, új kormány hatalomba juttatásával, az ország haderejének leszerelésével, az ország kül- és belpolitikai mozgásterének jelentős korlátozásával és a Krímen túl legalább két megyényi terület (Donyeck, Luhanszk) végleges elcsatolásával.

Az új elnök a 2014-ben Oroszországba menekült Viktor Janukovics, a miniszterelnök Putyin lányának keresztapja, Viktor Medvedcsuk, az elnöki adminisztráció vezetője pedig valószínűleg a kárpátaljai politikus-oligarcha, Viktor Baloha lett volna, aki már töltötte be ezt a pozíciót. Az ország területe legalább a Dnyeperig megszállás alá került volna, a déli részeken pedig egészen a moldáv határig, tehát elvágták volna Ukrajnát nemcsak az Azovi- , de a Fekete-tengertől is. Kijevbe szintén orosz megszálló erők kerültek volna, hivatalosan az új kormány és Moszkva által aláírt, kétoldalú katonai megállapodás keretében. Ez a független ukrán államiság végét jelentette volna

– írta.

Vagyis Ukrajna azzal, hogy ellenáll, az ország önálló államként való létezését védi, értékelt Rácz.

Szerinte külön pikáns Orbán Balázs nyilatkozatában, hogy teljesen figyelmen kívül hagyja azt, hogy Magyarország a NATO-tagja, így nem egyedül kellett volna harcolnunk a hazánkért, hanem mögöttünk állna az emberi történelem legerősebb katonai szövetsége. Mégis, Orbán Balázs szerint Magyarország nem védekezett volna, hangsúlyozta az elemző.

Rácz András azt is kifejtette, ha ő lenne bármelyik ellenzéki erő politikai tanácsadója, ezt a nyilatkozatot végtelenítve játszaná minden fideszes március 15-ei és október 23-ai megemlékezés idején. Betenné minden egyes Facebook-posztjuk alá, fizetett hirdetésekben terjesztené minden lehetséges felületen.

Csak hogy véletlenül se maradjon kérdés senkiben, hogy a kormányoldal mennyire gondolja komolyan, amikor a szabadságról és függetlenségről papol, és a szabadságharcos pózában tetszeleg

– zárta a bejegyzést.