VSquare: A TEK védi Magyarországon Geert Wilders holland szélsőjobboldali politikust

Wilders baráti kapcsolatot ápol Orbán Viktorral, és rendszeresen látogat Magyarországra.

Az Orbán Viktor személyes védelmét is ellátó Terrorelhárítási Központ (TEK) védi Geert Wilderst magyarországi tartózkodása alatt – írja a VSquare oknyomozó portál, amelynek a Belügyminisztérium is megerősítette, hogy a holland szélsőjobboldali politikust ugyanúgy a TEK védi, mint a magyar miniszterelnököt.

„A hatályos jogszabályok szerint bizonyos személyvédelmi feladatokat a bűnüldözésért felelős miniszter eseti alapon ideiglenesen a Terrorelhárítási Központ (TEK) hatáskörébe utalhat. Ez történt Geert Wilders esetében is” – írta a VSquare megkeresésére a minisztérium, de több részletet nem árultak el.

Magyarországon 2010 óta a TEK védi Orbánt Viktort. Ők látják el a miniszterelnök mellett a köztársasági elnök, a külügyminiszter és a legfőbb ügyész állandó személyi védelmét is.

A VSquare szerint Wildersnek óvatosnak kell lennie utazásai során, mivel több mint 20 éve folyamatosan halálos fenyegetéseket kap, ezért utazásaihoz erős biztonsági intézkedésekre van szükség. A lap azonban megjegyzi, a legtöbb ország nem nyújt neki olyan szintű biztonságot, mint Magyarország.

Geert Wilders, a holland szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) vezetője, 2023 végén megnyerte a holland parlamenti választásokat. A PVV csatlakozott Orbánék EP-frakciójához, a Patrióták Európáért nevű pártcsoporthoz. Wilders baráti kapcsolatot ápol Orbán Viktorral, rendszeresen látogat Magyarországra, hivatalosan legutóbb az  április CPAC Hungaryn vett részt.