A kormánynak szívügye a közigazgatási dolgozók illetményemelése

Cikkeink alapján kérdezték Navracsics Tibort arról, mekkora a mediánbér a kormányhivatalokban, járási hivatalokban dolgozók körében.

A szocialista Tóth Bertalan (MSZP) azt követően fordult Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszterhez, hogy vita robbant ki a kormányhivatali dolgozók jövedelme ügyében. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke szerint a munkatársak túlnyomó többségének fizetése a garantált bérminimum szintje körül mozog. amire a szaktárca azzal reagált, hogy az elmúlt években jelentős béremelés valósult meg a kormánytisztviselőknél, átlagfizetésük jócskán felülmúlja a garantált bérminimumot, már havi bruttó 500 ezer forint felett van.

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium szerint a hivatalokban 2020 óta átlagosan csaknem 50 százalékos illetményemelés valósult meg, a 34 ezer dolgozó 98,7 százaléka a garantált bérminimumnál magasabb illetményben részesül. Az MKKSZ elnöke szerint ez úgy jöhetett ki, hogy a tárca által rendelkezésre bocsátott bértömegből a magasabb beosztású munkatársak fizetését évről évre megemelték, a többiekét pedig jellemzően nem. Tóth Bertalan jelezte: az ügyben segítené a tisztánlátást, ha a tárca a területen jellemző mediánbért is közölné, az ugyanis pontosabban mutatná, mennyivel keres többet a garantált bérminimumnál egy kormányablakban dolgozó.

Az ellenzéki képviselő elképesztőnek nevezte, hogy lapunk egyik – járási kormányhivatalnál dolgozó – olvasója szerint az alacsony bérek miatti elvándorlást nem fizetésemeléssel, hanem a felmondási idő duplájára emelésével igyekeznek orvosolni. Tóth Bertalan arról kérdezte a minisztert:

Navracsics Tibor államtitkárát bízta meg a válaszadással. Latorcai Csaba jelezte, hogy a kormányzati igazgatásról szóló törvény alapján a munkáltatói jogokat a kormányhivatalokban a főispán, a járási hivatalokban a hivatalvezető gyakorolja a kormánytisztviselők felett. A jogszabályi keretek között ők jogosultak az illetményt meghatározni a szakmai képességek, a képzettség, a gyakorlat, a teljesítmény alapján.

A sajtóban megjelent állításokkal szemben tájékoztatom, hogy a kormányhivatali munkatársak 2020 óta történő átlagosan csaknem 50 százalékos illetményemelésének köszönhetően jelenleg a fővárosi és vármegyei kormányhivatalokban foglalkoztatottak illetményének medián értéke 490.000 Ft.

A járási hivatalokban dolgozók mediánbérére az államtitkár nem tért ki. Azt írta, a törvény alapján a kormánytisztviselő lemondási ideje két hónap, ahogy a felmentési idő is. 2012 márciusa óta ez nem változott. A törvény lehetőséget ad a felmentési idő meghosszabbítására, de csak a kormánytisztviselő kérésére. A legalább egy gyermeket háztartásában nevelő kormánytisztviselőnél harminc nappal, a legalább három gyermeket nevelőnél hatvan nappal hosszabbodik meg a felmentési idő, ha azt a kormánytisztviselő a felmentés közlésétől számított négy munkanapon belül kéri. A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára végül arra hívta fel a figyelmet, hogy az Orbán-kormány

a közigazgatásban dolgozók illetményemelését kiemelt prioritásként kezeli és ez a jövőben sem fog változni.