Lázár meg akarja védeni a kiemelt beruházásokat egy népszavazás ellenében is

Minden jogi lehetőséget alkalmazni fognak a fejlesztők érdekében.

A kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályok megtartásáról Magyarország nem mondhat le – jelentette ki Lázár János építésügyi miniszter a Magyar Nemzetnek nyilatkozva. A fideszes politikus annak kapcsán mondta ezt, hogy az Alkotmánybíróság elutasította az Építési és Közlekedési Minisztérium által benyújtott alkotmányossági panaszt, így az LMP megkezdhette az aláírásgyűjtést a jogintézmény eltörléséért.

Lázár jelezte, hogy a kormány

minden jogi lehetőséget megvizsgál – és alkalmaz – annak érdekében, hogy az LMP népszavazási kezdeményezése ne lehetetleníthesse el a kiemelt jelentőségű beruházások megvalósulását.

Beszélt arról is, hogy közvetlen közcélt szolgáló beruházások (például katonai, nemzetbiztonsági, katasztrófavédelmi, oktatási, kulturális, egészségügyi, szociális, valamint egyházi vagy nemzetiségi célú fejlesztések) mellett csak olyan magánberuházások nyilváníthatók kiemelt beruházássá, amelyek nemzetgazdasági szempontból stratégiai fontosságúak vagy legalább százmilliárd forint költségigényűek és legalább száz új munkahely megteremtését biztosítják vagy ipari park, logisztikai park területén valósulnak meg.

Az LMP kérdése így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvénynek a kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályokat megállapító 42. alcímét?”

November 7-ig kell a pártnak 200 ezer érvényes aláírást összegyűjtenie, hogy utána országos népszavazás keretében dönthessenek a kérdésben, ha a parlament addig nem módosítja a jogszabályt. Az LMP szerint a kezdeményezésük támogatói nemet mondanak többek között az akkugyarmatosításra, a Balaton és a Fertő tó tönkretételére, a Rákos–Dubaj beruházásra.

A káros kiemelt beruházásokat több csoportra lehet bontani, ugyanakkor mindegyik hasonló abban, hogy a helyiek megkérdezése és a helyi önkormányzatok beleszólása nélkül, sőt legtöbbször határozott ellenkezése mellett erőltették rá az adott településekre.

Szintén gyakori, fontos eleme ezen beruházásoknak, hogy az állam, mintegy büntetésképpen, önkényesen elveszi az iparűzési adót a városoktól, ha azok ellenzékiek” – olvasható a népszavazási kezdeményezés honlapján.

LMP: Lázár János fél

Az LMP szerint felháborító Lázár János cinizmusa a párt kiemelt beruházásokról szóló népszavazásával kapcsolatban, ezen túl a miniszter annak is hangot adott, hogy semmit nem ért abból a téves gazdaságpolitikából, amit a kormány Magyarországra erőltet. Az ellenzéki párt szerint a miniszter véleményével szemben a magyar emberek alapvető joga és érdeke, hogy saját maguk dönthessenek az életüket befolyásoló legfontosabb döntésekről.

 

„Lázár Jánosnak nem okoz gondot az, hogy az emberek megkérdezése nélkül telepítsen a településükre mérgező akkumulátoripari beruházásokat, még akkor sem, ha a helyiek tiltakoznak” – írta a párt, hozzátéve, mindezt azért, hogy a jórészt távol-keleti multik bezsebeljék a hasznot, elmérgezzék a levegőt, elvegyék értékes termőföldjeinket és elhasználják vízkincsünket.

 

Az LMP szerint Lázár János fél, mert pontosan tudja, hogy a magyar emberek döntő többsége elutasítja azt a fideszes gyakorlatot, amivel kiárusítják hazánkat.