Mindenütt törnek a sínek + sakk és emancipáció, lóvá tevés meg a chip a fejünkben

Ez heti hírlevelünk, a 24/7 beköszönője.

A Liverpool Street-i vasútállomáson állok Londonban. A feleségemmel és a kezemben egy hüppögve tőlem búcsúzó négyévessel nézzük, hogy optimális-e, ha a kiszemelt, aztán az összes további reptéri vonat mellé odaírták, hogy Cancelled. Nem az. Eltört egy sín Stansted mellett, az állomáson tanácstalan százak bőröndökkel, az információnál kígyózó sor, a hangszóró mormog valamit számomra ismeretlen angol Vecsésekkel és inkább elméletiként hangzó tekervényes átszállásokkal.

A vasúttársaság honlapján eleinte egy körülményes magyarázkodás arról, hogy vasárnap nem könnyű pótlóbuszokat hadba állítani, aztán egy csupa nagybetűs intelem egy alighanem belül szintén eltört dolgozótól, hogy

egyáltalán nem ajánlják az utazást London és a reptér között.

Tökéletesen brit kifejezése ez annak, hogy valami lehetetlen – elvégre reptérre ötletszerűen, szabadidős programként megy az ember, nem azért, mert adott időben konkrét tervei vannak.

Kimetrózunk egy külvárosi pályaudvarra, ahol a helyi Volánbusz is megáll, a megállóban több buszra elegendő tömeg, cserébe a kiírt busz sincsen sehol – több hét London után kezdem teljesen otthonosan érezni magamat. Végül Uber lesz belőle, a városhatárból olcsóbb, mint Ferihegyről lenne Békásmegyer. Nincs tanulság (azt leszámítva, hogy a hatósági áraknak a világon semmi dolga a személyszállítással), csak érzékeltetni akartam, hogy más országban, feleannyi fokban is törnek el sínek, hátha ez feldobja Lázár János hétvégéjét. A Keletiben kisiklott IC ügyét firtató cikkünk nem fogja. (És a magyar vasút drámai augusztusát és a miniszter kilátásait taglaló Háromharmad sem.)

A három állami gondozott gyermek kálváriájáról szóló írásunk már mindenkinek nehéz olvasmány lesz, de fontos darab: nem csak pénzzel kezelhető problémákat tár fel a rendszerben. De legalább EL-főtáblás a Fradi, és még mindig van egy magyar a kezdőcsapatban.

Így kezdődik ma reggel kiküldött heti hírlevelünk, a 24/7, amelyben ezután még számos elmélyülős és szórakoztató olvasmányt, videót és podcastot ajánlunk hétvégére válogatva, és összegyűjtjük a hét sorozat- és filmkritikáit is a hátradőlős kikapcsolódáshoz. Itt iratkozhatsz fel, ha jövő héten már te is kéred levélben.